h

Voorstel voor tweedehands witgoed belachelijk

22 januari 2014

Voorstel voor tweedehands witgoed belachelijk

De Groningse SP-fractie vindt het voorstel om de witgoedregeling voor mensen in de bijstand om te zetten in een tweedehandsregeling volstrekt belachelijk. Woensdagavond wordt het voorstel in de commissie Werk & Inkomen besproken.

Met de witgoedregeling kunnen mensen die al vijf jaar van een bijstandsuitkering moeten leven, één keer in de acht jaar hun kapotte wasmachine, koelkast of kookplaat vervangen. Volgens de SP is dit een belangrijke voorziening, die mensen in de bijstand zekerheid geeft om te beschikken over volwaardig witgoed.

In juni diende de PvdA-fractie een motie in om ervoor te zorgen dat bijstandsgerechtigden voortaan genoegen moeten nemen met tweedehands apparaten. Deze motie werd met steun van de rechtse partijen aangenomen.

"En daarmee ligt de opstelling van de Groningse PvdA-fractie in lijn met het afbraakbeleid dat het kabinet voert."

Aldus SP-raadslid Rosita van Gijlswijk. Het PvdA-voorstel betekent een forse verslechtering van de witgoedregeling. Van Gijlswijk:

"Het creëert onnodig onzekerheid over de levensduur van de tweedehandsapparatuur, kan zorgen voor hogere verbruik- en gebruikskosten en het ontneemt bijstandsgerechtigden de keuzemogelijkheid waardoor zij per definitie tweedehands goederen opgedrongen krijgen. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de PvdA, die het verheffen van het volk hoog in het vaandel heeft, of had?"

Reacties

Wat mij betreft heeft de PvdA (niet bepaald mijn favoriete partij) in dit geval volledig gelijk. Ik heb een goede baan maar kan me ook niet altijd nieuwe apparatuur veroorloven. Waarom moet iemand in de bijstand dat dan wel kunnen?
Het is in mijn ogen volledig terecht dat niet alleen het werkende deel van de samenleving de tering naar de nering moet zetten maar ook diegenen die leven van een bijstandsuitkering.

Dit is toch helemaal geen slecht idee, ook uit het oogpunt van duurzaamheid ? Maar dan wel met de mogelijkheid om een nieuw ( tweede hands) exemplaar te krijgen als de oude het begeeft. Dit behoort bij de eerste levensbehoeften anno 2014. Maar hoeft niet noodzakelijkerwijs zo uit de saturn megaketen te komen toch ?

Waardeloos voorstel van de PvdA. Armgemaakte mensen opschepen met welvaartsresten en afdankertjes. Is slecht voor het zelfrespect van de minima. Die toestellen worden vaak ingeruild voor iets nieuws als ze gaan haperen of als er een energiezuiniger apparaat kan worden aangeschaft. De minima kunnen het straks doen met oude gammele energievretende apparaten. Armoedig beleid!

Reactie toevoegen

U bent hier