h

PvdA en GroenLinks weigeren onnodige bezuinigingen gehandicaptenvoorzieningen terug te draaien

16 februari 2006

PvdA en GroenLinks weigeren onnodige bezuinigingen gehandicaptenvoorzieningen terug te draaien

De SP kreeg in de raadsvergadering van 15 februari onvoldoende steun om een aantal bezuinigingen op de gehandicaptenvoorzieningen terug te draaien. De overschotten op het voorzieningenbudget zullen daardoor de komende jaren fors verder groeien. En ongetwijfeld zal er dan een voorstel komen om het voorzieningengeld voor andere doelen te gebruiken. Ook PvdA en GroenLinks kiezen voor die weg.

Eind 2003 verwachte het college van B en W dat er grote tekorten zouden ontstaan bij de uitvoering van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Voor 2004 zou het al gaan om 1,7 miljoen euro; voor de jaren daarna om nog meer. Om die tekorten het hoofd te bieden werd een aantal bezuinigingen doorgevoerd: de vergoeding voor mensen die naar een aangepaste woning moeten verhuizen ging 250 euro omlaag, er werd geen prijscompensatie toegepast, het gebied waarin de deeltaxi rijdt, werd verkleind, enz.
Uit cijfers die het college onlangs presenteerde blijkt echter dat er in 2004 en 2005 geen tekort is geweest op de gehandicaptenvoorzieningen, maar juist een groot overschot: 527.000 euro in 2004, 890.000 euro in 2005 en naar schatting 751.000 euro in 2006.

Voor de SP is het duidelijk dat de bezuinigingen nu teruggedraaid moeten worden. Een raadsmeerderheid volgde echter wethouder Visser, die het geld wil sparen om er later problemen bij de uitvoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning mee op te kunnen lossen.

SP-raadslid Peter Verschuren noemt die opstelling schandalig. ‘Er zullen ongetwijfeld problemen komen bij de Wmo, maar het is een vreemde solidariteit om daarvoor de mensen met een handicap op te laten draaien.’ Verschuren is teleurgesteld in de opstelling van PvdA en GroenLinks. ‘Die partijen hebben grote kritiek op het sociaal beleid van de regering. Je zou verwachten dat ze proberen dat lokaal wat te verzachten, zeker nu er grote overschotten zijn en de reserve meer dan uitstekend gevuld is. Maar ook zij willen de gehandicapten laten bloeden om andere financiële problemen van de gemeente op te kunnen lossen. Treurig.’
Lees hier het SP-voorstel aan de raad.

U bent hier