h

Manifestatie dinsdag 23 mei: een eerbetoon aan het Blauwe Dorp

17 mei 2006

Manifestatie dinsdag 23 mei: een eerbetoon aan het Blauwe Dorp

Op dinsdagavond 23 mei organiseert bewonerscommissie Het Blauwe Dorp de manifestatie ‘Een eerbetoon aan het Blauwe Dorp’. In wijkcentrum Het Treslinghuis aan de Klaprooslaan wordt dan het Blauwe Dorp, het karakteristieke hart van de Oosterparkwijk, in de schijnwerpers gezet.

Op de manifestatie worden professionele filmbeelden van Het Blauwe Dorp vertoond en wordt de architectonische en cultuurhistorische waarde de buurt toegelicht door geschiedkundige Beno Hofman, bekend van OOG-televisie en hoogleraar Gregory Ashworth.

Het Blauwe Dorp is gebouwd in 1919 en bevat de oudste woningwetwoningen van Groningen. Een deel ervan is aangewezen als Rijksmonument. De rest is ‘beschermd stadsgezicht’, maar dreigt desondanks gesloopt te worden door de eigenaar, woningcorporatie Nijestee. Met de manifestatie wil de bewonerscommissie duidelijk maken hoe groot de cultuurhistorische waarde van de buurt is, en zodoende de sloopdreiging afwenden. Secretaris Pieter Wiggers van de bewonerscommissie: ‘Het Blauwe Dorp is één geheel. Als je driekwart ervan sloopt en alleen de Rijksmonumenten laat staan, verdwijnt het unieke karakter volledig. Een proefrenovatie heeft bewezen dat er goede alternatieven zijn voor sloop, en ook de gemeenteraad heeft in meerderheid aangegeven vóór behoud van de woningen te zijn. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat toch de sloop dreigt.’

De manifestatie begint om 20.00 uur, in het Treslinghuis, Klaprooslaan 120, en is voor iedereen gratis toegankelijk. De SP in nauw betrokken bij de organisatie van de avond. We steunen de bewoners waar we kunnen, en roepen iedereen op de manifestatie te bezoeken.

U bent hier