h

Blauwe Dorp verdient de monumentenstatus

10 januari 2007

Blauwe Dorp verdient de monumentenstatus

Op woensdag 10 januari werd er in de commissie Ruimte en Wonen eindelijk gesproken over het Blauwe Dorp. De publieke tribune was goed gevuld met bewoners en sympathisanten die strijden voor behoud van het Blauwe Dorp. Een aantal partijen aarzelen nog om het Blauwe Dorp een monumentenstatus te geven. Met die status wordt sloop verboden. SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf: “De SP hoopt dat die partijen, zoals de PvdA, die tot nu toe voor sloop waren goed naar het advies van de commissie willen kijken. Maatgevend is de cultuurhistorische waardering van het Blauwe Dorp als geheel. Het Rode Dorp is al verdwenen, laten we alsjeblieft niet de fout maken zo’n gaaf tuindorp als Het Blauwe Dorp ook nog te slopen.”

Blauwe DorpDe SP was helder over wat er nodig is: toekennen van de monumentenstatus en een goede renovatie. Dit standpunt komt overeen met de visie van de Bewoners Commissie Blauwe Dorp. Wanneer op basis van een goed renovatieplan de gemeente meer geld moet geven en ook Nijestee haar bijdrage levert, is de SP bereid dit te doen. Het Blauwe Dorp is dermate waardevol, dat alles op alles moet worden gezet om het te behouden. Schaaf: “Het ensemble van deze prachtige buurt wordt bepaald door de boerderijtjes en de randwoningen samen. Het gaat om behoud van een cultuurhistorisch waardevol deel van onze stad, ook is het een monument van de geschiedenis van de volkshuisvesting.”

Jasper SchaafDe SP heeft kritiek op de rol van de corporatie Nijestee, Schaaf: “Als de corporatie zegt geen stichting te zijn voor monumentenzorg vinden wij dat uiterst eenzijdig. Een corporatie die zich wel inzet voor hedendaagse architectuur, moet ook zuinig zijn op het verleden. En te spreken over kluswoningen, is praten over losse brokjes, terwijl de monumentencommissie juist de waarde van het geheel onderkent.” Dat wil niet zeggen dat het niet beter kan. De SP hoopt dat Nijestee de corporatie blijft van het Blauwe Dorp, maar wel haar verantwoordelijkheid neemt. Het debat krijgt binnenkort in de gemeenteraad een vervolg dan zal het vooral gaan over de kosten van een goed renovatieplan.

U bent hier