h

Toekomst Blauwe Dorp nog drie maanden onzeker

1 februari 2007

Toekomst Blauwe Dorp nog drie maanden onzeker

Op 31 januari sprak de gemeenteraad opnieuw over de randwoningen van het Blauwe Dorp in de Oosterparkwijk. Besloten werd dat er een nieuw onderzoek komt naar de mogelijkheden van renovatie. Over drie maanden moet daarvan de uitslag binnen zijn.

De discussie over de randwoningen loopt al jaren. Ondanks felle protesten besloot de eigenaar, woningstichting Nijestee, vorig jaar tot sloop van de huizen – hoewel een proefrenovatie van zes woningen succesvol was gebleken. In de gemeenteraad pleitte de SP fel voor behoud en renovatie van de huizen. We kregen veel bijval, maar toen het erop aankwam, weigerde een raadsmeerderheid ons te steunen.

Jasper SchaafOp verzoek van Bond Heemschut beoordeelde de gemeentelijke Monumentencommissie vervolgens de waarde van de huizen. De conclusie luidt dat het héle Blauwe Dorp een waardevol monument is, waarvan behoud gewenst is. Het raadsdebat ging over dit advies.
SP-woordvoerder Jasper Schaaf betoogde dat het een historische vergissing zou zijn als de raad tot sloop zou besluiten. ´Het Rode Dorp is al verdwenen. Laten we aljeblieft niet de fout maken zo´n gave tuinwijk als het Blauwe Dorp ook nog te slopen.´ Schaaf pleitte krachtig voor behoud en liet weten dat ook de gemeente geld beschikbaar zou moeten stellen als dat nodig is om de huizen te behouden.

Winstpunt in de opstelling van de andere partijen was dat nu alleen nog maar Student & Stad onverkort voor sloop pleit. CDA, D66 en Stadspartij zitten aardig op de SP-lijn, en VVD, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks zijn minder duidelijk, maar willen nu wel een nader onderzoek om te bekijken of er een goed en toch goedkoop renovatieplan ontwikkeld kan worden. Afhankelijk van de uitkomst daarvan zullen die partijen hun standpunt bepalen. 'Omdat een voorstel om nú te besluiten tot behoud het niet zou halen, hebben ook wij ingestemd met het onderzoek. We hopen en verwachten dat de uitkomst ervan betekent dat ook de partijen die nu twijfelen zullen besluiten tot behoud en renovatie' aldus Schaaf.

U bent hier