h

De SP is voor goede natuureducatie

14 juni 2007

De SP is voor goede natuureducatie

Dinsdag stond in de Commissie Onderwijs en Welzijn het Natuurmuseum op de agenda. Dit debat valt in twee delen uiteen, de milieueducatie en de tuinen, en daarnaast de voorgenomen sluiting van het Natuurmuseum. Over het eerste kan de SP kort zijn: De SP is voor een goede en veelzijdige milieueducatie, gekoppeld aan het reguliere onderwijs, dus dicht bij huis in onze buurten en wijken. Daarom wil de SP de tuinen open houden en zonodig opknappen. Slechts één of enkele schooltuin in de hele stad past niet bij het idee dat de natuur bij je eigen voordeur begint. Dus laat kinderen op hun eigen school les krijgen over milieu en duurzaamheid en vervolgens met de klas gebruik kunnen maken van een tuin, die niet te ver weg is.

Het Natuurmuseum

Dat het niet goed gaat met het museum en de bezoekersaantallen sterk te wensen over laten is volgens SP-raadslid Ria Rademaker duidelijk. Rademaker: “Na die constatering gaan de diverse visies uiteenlopen. Van medewerkers horen wij dat zij al jaren pleitten voor ander beleid en dat er sprake was van mismanagement. Vanuit het college lijkt er echter te makkelijk op de zwakste schakel van de gemeentelijke voorzieningen te worden geschoten.” Onvoldoende wordt in volgens de SP in beeld gebracht wat voor alternatieven er zijn. “Is een andere opzet mogelijk of kan in het gebouw een kleiner Natuurmuseum gericht op educatie over duurzaamheid blijven bestaan, en dan een deel van het gebouw wellicht een andere functie krijgen die opbrengsten genereert?”

"De gemeente moet met de milieuorganisaties om tafel"

Ria RademakerVan de wethouder wil Rademaker horen of de toekomstmogelijkheden met een actuele invulling gericht op milieu en duurzaamheid wel voldoende bekeken zijn. Van de pleitbezorgers voor behoud van het museum wil zij graag ideeën horen hoe er meer opbrengsten verkregen kunnen worden. “Een bodemloze put gaan we niet financieren. De SP vindt dan ook dat de gemeente met de milieuorganisaties om tafel moet om te kijken naar de mogelijke samenwerkingsverbanden. Om nu te besluiten het museum te sluiten en dan pas de plannen te gaan maken voor natuur- en milieueducatie, lijkt ons een verkeerde volgorde” zegt Rademaker. De discussie wordt in de raadsvergadering van 20 juni vervolgd.

Dossier Ria Rademaker

U bent hier