h

Een jaar Politiek Café ZoutZuur met Jan Marijnissen

5 december 2007

Een jaar Politiek Café ZoutZuur met Jan Marijnissen

Buiten is het koud en nat, binnen warm, droog. En er vindt een felle discussie plaats op de eerste verjaardag van het politiek café Zoutzuur op zondag in de kelder van het NewsCafé. In de overvolle zaal maakt Jan Marijnissen zijn opwachting. Het publiek wordt verwelkomd door muziek van de zanger en gitarist van de band Believe is a Doubt, Fons Herder.

Na de muzikale opening kan de discussie dan echt beginnen. Tjeerd van Dekken is, zoals gewoonlijk, de scherpzinnige vragensteller van Zoutzuur. Dichter Mart Brok heeft het gedicht “Hé Jan” ter gelegenheid van deze bijzondere middag en voor de hoofdgast, Jan Marijnissen gemaakt. Hij wordt hierbij begeleid door Harm Bos, zijn gitarist. Met Marijnissen gaat de discussie over de interne partijdemocratie, Uruzgan en de op handen zijnde film van Wilders.

Voor de pauze is ook nog Frank Slijper te gast, van de campagne ‘stop de wapenhandel’. Volgens Slijper speelt Nederland een grote rol op het vlak van de internationale wapenhandel. Slijper stelt, dat tijdens de oorlog in Libanon de wapens vanuit Brazilië werden tegengehouden en dat de wapens vanuit de VS werden doorgevoerd naar Israël.

Dan is het de beurt aan Gerrit Voerman, directeur van het documentatiecentrum politieke partijen. Zijn column gaat voornamelijk over de interne partijdemocratie van de SP. Een kritische noot wordt bijvoorbeeld geplaatst bij het feit dat de SP geen anti-cummulatie-beleid invoert (niet meer dan één functie tegelijk) en dat men een functie een beperkt aantal termijnen mag vervullen. Jan Marijnissen maakt als reactie daarop duidelijk waarom hij vind dat de SP weldegelijk de meest democratische partij van Nederland is. Ten slotte was nogmaals het woord aan Jan Marijnissen. Vanuit de zaal was er een mogelijkheid om vragen te stellen die dan ook ruimschoots benut werd. Over geprivatiseerde nutsbedrijven terugkopen, zwarte en witte scholen en natuurlijk de Zuiderzeelijn. Marijnissen drukt de Groningers op het hart zich niet in de hoek te laten zetten door het Westen. Het Noorden moet zich stevig volgens hem stevig roeren om in Den Haag gehoord te worden.

Een gevarieerde middag met boeiende discussies, deze eerste verjaardag van ZoutZuur, op naar de tweede verjaardag!

U bent hier