h

Wijkfilialen Bibliotheek meer in the picture na actie SP

7 februari 2008

Wijkfilialen Bibliotheek meer in the picture na actie SP

Oktober vorig jaar kreeg wethouder Jaap Dijkstra het rapport ‘Hoe gaat het met de Openbare Bibliotheek?’ uit handen van Manja Smits, afdelingsvoorzitter van de Groningse SP. Het college van B&W wil de bibliotheken nu beter in beeld brengen in de wijken. Het college van B&W hoopt zo meer bezoekers te trekken naar de familiebibliotheken en bibliotheekpunten in de wijken.
Jabalya

Vorig jaar peilde de SP de mening van de bezoekers over de ombouw van een centrale vestiging met wijkfilialen naar familiebibliotheken en bibliotheekpunten in de wijken. In 2005 werd één wijkfiliaal gesloten en zes anderen werden afgeslankt. De SP was daar toen tegen. Manja SmitsEen verslechtering, oordeelde een derde van de ondervraagden. De helft vond het aanbod van boeken en cd’s matig of nog slechter. En bijna de helft ging niet naar de centrale vestiging als ze in hun wijk niet vonden wat ze zochten. Wel waren de geënquêteerden overwegend positief over de dienstverlening. En ook in het jaarverslag 2006 gaven de bezoekers daarvoor gemiddeld een 7,8. Lichtpunt is dat nu blijkt dat het aantal abonnees vorig jaar licht is gestegen. De SP deed de aanbeveling openingstijden en het aanbod van de bibliotheken te verruimen. De ombouwoperatie wil het college echter niet ter discussie stellen. Die is volgens het college afgerond. De huisvesting is op enkele locaties nog niet in orde. Zo heeft de verbouwing van Het Dok in Lewenborg vertraging opgelopen.

De SP wil van de wijkvestigingen bruisende ontmoetingscentra maken. Centra waar mensen elkaar tegenkomen en bij de krant een praatje maken. “We zijn blij met het initiatief van de SP”, reageert wethouder Dijkstra. Op basis van de cijfers over 2006 en 2007 en de reactie van Biblionet zijn B&W wel optimistischer over de ombouw. Ze erkennen wel dat er knelpunten zijn in de huisvesting. Daarom houdt het stadsbestuur de vinger aan de pols. “We hebben Biblionet gevraagd: meer PR, meer informatie in de wijken en meer publieksacties. En rapporteer ons daarover.”

SP: verruim openingstijden en aanbod bibliotheken

U bent hier