h

"Er is werk aan de winkel"

27 maart 2008

"Er is werk aan de winkel"

Bijna een jaar geleden is het al weer. Het bleek goed mis. 14,3 miljoen was uitgegeven zonder dat de raad hier toestemming voor had gegeven. De Europaparkaffaire was geboren. Drie onderzoekers concludeerden dat er sprake was van ingesleten routines die er voor zorgden dat er ondoorzichtig en vaak ondemocratisch werd gewerkt bij de dienst RO/EZ. Gisteren vond in de gemeenteraad het debat over de zogenaamde verandermanager plaats.

Veel mensen kennen de voorbeelden van de handelswijze van RO/EZ: Europapark maar ook Hortustuin. SP-raadslid Eelco Eikenaar: “recentelijk werd ik er weer mee geconfronteerd Eelco Eikenaartoen ik mij bezighield met ventilatieproblemen waar mensen al bijna twintig jaar over klagen. Ze hebben allerlei lichamelijke klachten die zeker serieus moeten worden genomen, helemaal gezien de pakken documentatie die er over is. Hun woning voldoet niet aan het bouwbesluit maar van stevig optreden van de kant van de gemeente is geen sprake. Bewoners krijgen de indruk, en ik kan ze niet ongelijk geven, dat de gemeente haar controlerende taak ondergeschikt maakt aan de relatie met een corporatie. Je kan je vinger er niet op leggen maar je krijgt voortdurend het gevoel: Dit klopt niet. Het doet mij denken aan de Hortustuin.”


SP-raadslid Eelco Eikenaar voert het woord in de gemeenteraad

Daar waar bewoners een terechte klacht hebben moeten zij volgens de SP de gemeente aan hun zijde vinden. Er moet volgens de partij open worden gewerkt en mensen moeten niet verdwalen in een soort doolhof van bewuste dan wel onbewuste vaagheden. Eikenaar: “Dat moeten de verandermanagers voor elkaar krijgen. De verandermanager moet in de haarvaten van ‘de dienst RO/EZ’ kruipen en daar iedereen mee krijgen in een denkwijze en handelswijze die gericht is op de stad én haar inwoners. Een open houding. Die houding moeten we ook terugvinden bij het college en moeten wij als raad afdwingen. Dat alles zal niet vanzelf gaan en zal zijn tijd nemen. Kortom er is werk aan de winkel voor de verandermanager.”

Dossier van Eikenaar
Dossier Zeggenschap
Bezoek Eelco's weblog

U bent hier