h

SP wil uitleg van 'niet-behulpzame' Rehwinkel

8 maart 2013

SP wil uitleg van 'niet-behulpzame' Rehwinkel

SP-raadslid Rosita van Gijlswijk heeft naar aanleiding van de vandaag door de commissie Cohen gepresenteerde onderzoeksresultaten naar de ongeregeldheden in Haren vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

In het rapport van de commissie Cohen wordt geconcludeerd dat de onduidelijke communicatie van de gemeente niet bijdroeg aan een eenduidig beeld en dat besluiten van burgemeester Rehwinkel gezien de omstandigheden ongelukkig en niet behulpzaam waren. Op de middag van vrijdag 21 september 2012 deed een Groningse locoburgemeester het aanbod om het toegestroomde publiek in Haren door te geleiden naar de stad, waar genoeg uitgaansgelegenheden zijn om hen op te vangen. De gemeente regelde bussen, maar na de escalatie in Haren stond Rehwinkel er op dat alleen goedwillende bezoekers naar de stad vervoerd zouden worden.

“Ik wil van Rehwinkel weten waarom hij tegenstrijdig met de oproep van de locoburgemeester besloot om alleen goedwillende bezoekers aan Haren met bussen naar Groningen te willen vervoeren, terwijl uit de reconstructie van de onderzoekscommissie blijkt dat er geen politie beschikbaar was om het vullen van de bussen te begeleiden”, aldus Van Gijlswijk.

De SP-fractie wil ook weten of burgemeester Rehwinkel het eens is met de conclusie van Cohen dat de interventie van de Groningse burgemeester ‘ongelukkig en onbehulpzaam’ was, zeker omdat het initiatief de bussen in te zetten afkomstig was van de gemeente.

Naast burgemeester van Groningen is Rehwinkel voorzitter van de Veiligheidsregio. Van Gijlswijk: “Ik wil van Rehwinkel weten of hij in de signalen die hij voorafgaand kreeg aanleiding zag om in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio proactief de hulp van de Veiligheidsregio aan te
bieden aan de gemeente Haren”.

De schriftelijke vragen vindt u hier.

U bent hier