h

SP wil wethoudersnorm voor gesubsidieerde instellingen

4 juli 2013

SP wil wethoudersnorm voor gesubsidieerde instellingen

De raadsfractie van de SP wil dat de gemeente Groningen in de subsidieverordening vastlegt dat organisaties waarmee ze een subsidierelatie heeft geen salarissen uitbetaalt die hoger liggen dan het salaris van een Groningse wethouder.

Fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Landelijk geldt het salaris van de minister-president als norm, de zogeheten Balkenendenorm. Lokaal moet deze norm op het salarisniveau van een wethouder komen te liggen. Geen enkele directeur of werknemer van een door de gemeente gesubsidieerde instelling in Groningen hoort meer te verdienen dan de politiek eindverantwoordelijken.”

Wethouders in Groningen verdienen momenteel 115.776 euro bruto per jaar en dat is volgens de SP-fractie meer dan voldoende.

Afgelopen maand werd bekend dat de directeur van WerkPro, een gesubsidieerde instelling die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleidt, meer dan 145.000 euro bruto per jaar verdient. De SP deed een moreel appèl op Rutgers door hem te vragen goed bij zichzelf te rade te gaan.

“Blijkbaar is zo'n moreel appèl niet voldoende om de verrijking van de top van door de gemeente gesubsidieerde instellingen tegen te gaan. Dus wordt het tijd dat er regels worden gesteld die deze enorm hoge inkomens onmogelijk maken”, aldus Dijk.

De SP-fractie werkt aan een initiatiefvoorstel dat ze na het zomerreces aan de gemeenteraad zal voorleggen.

U bent hier