h

Raad bespreekt faillissement Simplon

28 november 2013

Raad bespreekt faillissement Simplon

Afgelopen woensdag werd in de Groningse gemeenteraad de positie van Simplon besproken. Het poppodium heeft dinsdag het faillissement aangevraagd. Volgens de SP is Simplon te waardevol om te laten vallen.

Wel moeten er veranderingen komen in de organisatie van Simplon. Simplon moet inhoudelijk blijven bestaan maar kan bijvoorbeeld onder één bestuur met muziekpodium Vera. De SP stelde zich kritisch op naar het college van B&W.

Met name over het feit dat er nu weer een reddingsplan moet komen zodat een culturele instelling niet omvalt. Raadslid Nicole Temmink: “Keer op keer lijkt de gemeenteraad voor het blok gezet te worden. Bij het Groninger museum, het Grand Theater en nu Simplon. We staan nu voor een voldongen feit terwijl er in 2007 al aan het college is gevraagd scherp toezicht te houden op Simplon.”

In juli dit jaar gaf toenmalig directeur Hubert Nauta bij het college al aan dat de financiële situatie erg zorgelijk was, in oktober werd de raad pas op de hoogte gesteld van de slechte situatie.

Simplon is voor de SP altijd een belangrijke schakel geweest in het cultuuraanbod in de stad en als plek waar jongeren elkaar ontmoeten. Het poppodium bracht grote namen voort als Noisia en Kraantje Pappie en is ook een plek waar jonge, creatieve ondernemers ervaring op kunnen doen. Daarnaast is Simplon essentieel voor andere culturele instellingen zoals Eurosonic/Noorderslag en de Oosterpoort.

Volgens de SP moet de gemeente dan ook inzetten op een snelle doorstart voor Simplon, in een andere organisatievorm, zodat het culturele aanbod in stand gehouden wordt. Hoewel wethouder Dig Ishta niet erkende dat de gemeente te weinig toezicht heeft gehouden, heeft het college wel toegezegd Simplon te willen behouden en daarvoor geld beschikbaar te stellen.

Reactie toevoegen

U bent hier