h

Eensgezind tegen commercialisering wetenschap

31 januari 2016

Eensgezind tegen commercialisering wetenschap

Foto: SP Groningen

Afgelopen donderdag gaven Trudy Dehue, Casper Albers, Peter Kodde en Jasper van Dijk hun visie op de toekomst van de universiteit bij het door de SP georganiseerde debat 'Red de Wetenschap'. Ook gingen ze in debat met elkaar en de zaal.

Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis, hield een pleidooi tegen de commercialisering van de wetenschap. Zij kwam met schokkende voorbeelden hoe medicijnonderzoek zo werd gemanipuleerd dat pillen met gevaarlijke bijwerking aan grote groepen konden worden voorgeschreven zonder dat de bijwerkingen werden vermeld.

Volgens Dehue ligt de oplossing voor vooral in het veel kritischer zijn op wetenschappelijke methoden en moeten wetenschappers meer bevraagd worden op hun onderzoek dan op de uitkomsten.

Universitair hoofddocent psychometrie en statistiek en lid van de Universiteitsraad Casper Albers pleitte voor serendipiteit. Volgens Albers leidt privaat gefinancierd onderzoek zelden tot nuttige bijvangst. Veel belangrijke uitvindingen zijn volgens hem het resultaat van serendipiteit, een bijproduct van langdurig publiek gefinancierd onderzoek.

Peter Kodde, onderzoeker bij Milieudefensie, liet zien hoeveel invloed bedrijven als Shell hebben op Nederlandse en buitenlandse universiteiten. Volgens Kodde zorgen deze nauwe banden ervoor dat er te weinig onderzoek wordt gedaan naar de transitie naar volledig hernieuwbare energie.

SP-Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk schreef naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting een rapport met 30 voorstellen voor een nieuwe universiteit. Hij benadrukte dat de universiteit gedemocratiseerd moet worden. Studenten en medewerkers moeten meer zeggenschap krijgen. Van Dijk pleit voor een experiment waarbij één universiteit bestuurd gaat worden door studenten en personeel.

De sprekers en aanwezige studenten en wetenschappers zijn eensgezind in hun analyse dat de commercialisering van de universiteit ver is doorgeslagen en droegen verschillende oplossingen aan voor een nieuwe universiteit.

De SP organiseert de komende tijd door het hele land debatten over dit thema om zo samen met zoveel mogelijk anderen met alternatieven te komen.

U bent hier