h

Verhaal meerkosten nieuwbouw op NAM

9 maart 2017

Verhaal meerkosten nieuwbouw op NAM

Niet kopers en bouwers, maar de NAM moet de meerkosten van aardbevingsbestendig bouwen betalen, vinden SP en PvdA in de stad. Daarvoor moet het nieuwe Bouwbesluit snel te worden aangepast en uitgebreid met een financiële regeling. Volgens de twee fracties hoort de rekening rechtstreeks naar de veroorzaker te gaan.

Bouwers laten de regels voor aardbevingsbestendig bouwen bewust links liggen, zo meldde vakblad Cobouw onlangs. Dat komt doordat deze regels niet zijn opgenomen in het Bouwbesluit, de voorschriften waaraan nieuwbouw in Nederland moet voldoen. Dit betekent dat bouwers, projectontwikkelaars en de NAM nu nog gezamenlijk bepalen in hoeverre de voorschriften worden nageleefd. Omdat zij er onderling vaak niet uit komen, gaan veel bouwers maar gewoon aan de slag.

SP en PvdA vragen het stadsbestuur waarom de aardbevingsnorm in het Bouwbesluit ontbreekt.

‘Minister Kamp beloofde dit al in 2015 zo snel mogelijk te regelen’, herinnert SP-voorman Jimmy Dijk zich. ‘Het had toch al lang voor mekaar kunnen zijn? Wij vragen de gemeente bij het Rijk en de NAM aan te dringen op een snel en degelijk besluit, gekoppeld aan een financiële regeling.’

U bent hier