h

SP’ers voeren actie tegen leenstelsel in Den Haag

4 juni 2021

SP’ers voeren actie tegen leenstelsel in Den Haag

Foto: SP

Vandaag hielden studenten een Nationale Studentenstaking en was er een demonstratie tegen het schuldenstelsel op het Malieveld in Den Haag. SP’ers uit Groningen gingen ook mee en ondersteunen de actie.

De staking, officieel georganiseerd vanuit de bonden FNV Young & United en LSVb, pleiten voor een schuldenvrije basisbeurs, compensatie voor het schuldenstelsel en behoud van onderwijskwaliteit. 

Foto: SP
SP-bestuurslid Hans de Waard:

“Studenten worden opgezadeld met duizenden euro’s aan schuld. Dit zorgt voor minder toegankelijk onderwijs, het zorgt voor meer stress en de schuldenlast dragen studenten nog jarenlang met zich mee.” 

Naast vele SP’ers uit Groningen was SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen bij de demonstratie aanwezig en sprak zij de studenten toe.

Marijnissen: “We hebben het voorstel klaarliggen voor compensatie van de schuldengeneratie. En we zullen er met jullie voor blijven knokken totdat het er komt.”

De SP voerde harde acties tegen het afschaffen van de studiefinanciering en pleit al langer voor het afschaffen van het schuldenstelsel, Samen met duizenden jongeren pleit de SP voor het herinvoeren van de studiefinanciering (basisbeurs en aanvullende beurs).

Zo wil de SP ervoor zorgen dat hoger onderwijs weer toegankelijk wordt voor alle jongeren. Daarnaast wil de SP dat de studenten die zich tijdens het schuldenstelsel in de schulden moesten steken gecompenseerd worden. 

U bent hier