h

SP: houd Grote Markt voor iedereen bereikbaar

9 september 2022

SP: houd Grote Markt voor iedereen bereikbaar

Foto: Bron: Gemeente Groningen

De SP wil dat mensen die slecht ter been zijn en daarvoor bijvoorbeeld, een rollator of ander hulpmiddel gebruiken, ook toegang blijven houden tot de Grote Markt middels het openbaar vervoer. 

Sinds afgelopen juli rijden er geen bussen meer over de Grote Markt. Dit is gedaan om meer ruimte aan voetgangers en fietsers te geven. Bezoekers die via de bus naar de Grote Markt willen, moeten daardoor vanaf de Diepenring lopen naar de Grote Markt. Dat is niet voor iedereen haalbaar.  

Daarom zet de gemeente via een pilot zogeheten elektrische Riksja’s in op marktdagen. Voor veel mensen zal dit ongetwijfeld een goede oplossing zijn. Maar vanwege de beperkte ruimte blijkt een rollator meenemen tot nu lastig. 

Na meldingen hierover, heeft de SP aan de wethouder gevraagd om te kijken naar een oplossing. 

SP-raadslid Hans de Waard hierover:

‘De wethouder gaf tijdens het mondelinge vragenuurtje aan dat er voorlopig een extra Riksja ingezet kan worden om een rollator of dergelijk hulpmiddel te vervoeren. Mocht door toenemende drukte dat niet meer kunnen, dan zal de gemeente rekken gaan plaatsen op de Riksja’s.’  

De Waard is blij dat er een voorlopige oplossing is gevonden voor het probleem, maar is nog niet helemaal tevreden: ‘We vinden het jammer dat de Riksja alleen beschikbaar is op marktdagen vanwege het toegekende budget. Dit is dan toch een belemmering voor bezoekers die minder goed ter been zijn.’ 

Reageren? Graag! 
Mail naar groningen@sp.nl 

U bent hier