h

Gronings crisispakket voor bestaanszekerheid

12 oktober 2022

Gronings crisispakket voor bestaanszekerheid

Foto: SP

Om de stijgende kosten in levensonderhoud op te vangen komt het college van burgemeester en wethouders met een miljoenenpakket. De Groningse coalitie van GroenLinks, PvdA, SP, PvdD en CU wil ruim 17 miljoen euro investeren om Groningers te helpen met de torenhoge energielasten. Volgens SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk is dit pakket broodnodig: “elke dag horen we van mensen dat ze de kosten voor levensonderhoud niet meer kunnen betalen.”

Het crisispakket bevat plannen om de energietoeslag voor inwoners en gezinnen uit te breiden naar 140% van het sociale minimum. Op die manier wil de coalitie meer en eerder inkomensondersteuning bieden, ook aan de lagere middeninkomens. Daarnaast komen er fondsen voor (kleine) ondernemers en verenigingen (zoals buurt- en wijkcentra en sportverenigingen) om de sociale basis van de samenleving in stand te houden. Wethouder Eikenaar (SP): “Juist in deze tijd is het zaak dat we snel financiele steun bij mensen krijgen die dat het hardste nodig hebben. We doen daarbij maximaal wat we kunnen.”

Jimmy Dijk sluit daar bij aan. Uiteidelijk is er ook meer actie van het rijk nodig. “De SP voert daarom al tijden actie voor lagere prijzen van boodschappen, brandstof en energie. Onlangs kwamen er nog 125 mensen op een actiebijeenkomst van de SP in Vinkuizen. Als we nu echt grote stappen willen zetten moeten we vooral zorgen dat we zelf weer zeggenschap krijgen over onze energievoorziening. Daarom zeggen wij nationaliseer de energiebedrijven.”

Teken ook de petitie op www.sp.nl/volkspetitie.

Reactie toevoegen

U bent hier