h

Behoud Hoogkerkse fabriek De Halm

14 juli 2023

Behoud Hoogkerkse fabriek De Halm

Foto: OOG Groningen / OOG Groningen

Het einde is in zicht voor voormalige strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk. Als het aan de huidige eigenaar ligt wordt het pand gesloopt. Bewoners van Hoogkerk zijn een petitie gestart om er voor te zorgen dat dit plan van tafel gaat. De SP, samen met Groenlinks, D66, PvdA en PvhN, zijn het met de Hoogkerkers eens en vinden dat De Halm het verdient om behouden te blijven en als gemeentelijk monument te worden aangewezen. Zij roepen het college van B&W op de nodige stappen te nemen.

De partijen zijn het met elkaar eens dat de Halm, samen met de Halmbuurt in Hoogkerk van historisch belang zijn voor het dorp Hoogkerk en de gemeente Groningen. Als vroeg voorbeeld van sociale sociale woningbouw, geïnitieerd door coöperatieve fabriek De Halm, is de Halmbuurt uniek en van grote waarde. 

Niemand minder dan onze eigen Jimmy Dijk heeft vroeger in De Halm gewerkt. OOGtv heeft Jimmy benaderd en gevraagd om zijn persoonlijke historie met de fabriek te delen. Wat hij vind van de petitie?: "Dat mensen daarover iets te zeggen hebben, ja dat vind ik heel gerechtvaardigd. Dat zij dat ook afdwingen met een petitie, super goed dat ze dat doen, want dit gebouw, dit bedrijf en deze fabriek hoort bij de gemeenschap van Hoogkerk".

Ook in de provinciale politiek maakt de SP zich hard voor de voormalige fabriek. SP-Statenlid Agnes Bakker heeft hierover vragen gesteld College van Gedeputeerde Staten. Zij zou graag zien dat het pand voledig wordt gerestaureerd en een nieuwe functie krijgt. "Het is een indrukwekkend pand, dat voor veel bewoners van Hoogkerk altijd onderdeel geweest van hun leven en het dorp." Een vergelijkbare situatie heeft zich eerder afgespeeld met de strokartonfabriek in Scheemda, deze is bewaard gebleven met nieuwe functie.

De gemeente Groningen is de schakel die dit idee zou kunnen realiseren. De partijen zullen woensdag 19 juli door middel van mondelinge vragen in de gemeenteraad het college van B&W oproepen zich in te spannen voor behoud van de Halm en om de strokartonfabriek aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Bekijk hier het Fragment met Jimmy Dijk bij OOG.

De petitie: Behoud strokartonfabriek De Halm in Hoogkerk - Petities.nl

Reactie toevoegen

U bent hier