A-kwartier niet gebaat bij cameratoezicht alleen
A-kwartier niet gebaat bij cameratoezicht alleen
Een meerderheid van de raad wil de handelingsruimte van de burgemeester vergroten door de Verordening Cameratoezicht te verruimen. Zo moet het volgens meerdere partijen mogelijk worden dat cameratoezicht overal wordt ingezet waar sprake is van drugsoverlast. Aanleiding is de toegenomen overlast in het A-kwartier. Daar wordt tegenwoordig ook overdag drugs gedeald. Dat dealen is steeds meer georganiseerd en vindt op steeds grotere schaal plaats. De SP-fractie is echter niet enthousiast over het voorgestelde cameratoezicht, maar pleit voor een totaal pakket aan maatregelen.
Raadslid Rosita van Gijlswijk licht toe: “Partijen zoals de PvdA en de VVD draven door. Met hun dadendrang geven ze inwoners van deze stad valse hoop door ze voor te houden dat door het ophangen van camera's alle drugsproblemen opgelost kunnen worden. Ze creëren echter schijnveiligheid. Ervaren criminelen en veelplegers laten zich niet door camera's weerhouden. Zij passen hun gedrag aan, proberen buiten het zicht van de camera’s te blijven en herkenning te bemoeilijken. Ze kennen de beperkingen van de camera’s bij drugsdelicten. Vanwege financiële belangen verplaatsen drugshandelaars zich bewust naar locaties buiten cameragebieden of buiten het bereik van het cameratoezicht.”
Die mening wordt ook door de politie gedeeld. Het ophangen van camera's op de hoek van de Oude Kijk in 't Jatstraat en de Hoekstraat betekent dat het probleem slechts verplaatst wordt naar het Guyotplein, het Noorderplantsoen of naar een andere locatie in de stad. Van Gijlswijk: “Op die plekken zal vervolgens dezelfde overlast ontstaan, maar dan voor andere bewoners. Het is geen echte oplossing.”
Natuurlijk moet de situatie in het A-kwartier wel aangepakt worden. “Dit moet met een heel uitgebreid pakket aan maatregelen, bestaande uit extra toezichthouders en meer politie-inzet om hard op te kunnen treden, het op grote schaal gebruik maken van verwijderingsbevelen, verblijfsverboden en het instellen van een samenscholingsverbod, met een flexibel interventieteam van de politie die drugsdealers intensief volgt en dealers en gebruikers wegjaagt en een grootschalige veegactie. Daarmee zou de drugsoverlast, in ieder geval tijdelijk, minder kunnen worden”, aldus Van Gijlswijk.
Pas als deze maatregelen op basis van een goede evaluatie niet blijken te leiden tot het beheersbaar maken en houden van de situatie wil de SP-fractie het inzetten van verdergaande maatregelen overwegen. De discussie in de gemeenteraad zal in april verder worden gevoerd. Van Gijlswijk: “Dan ligt de wijziging van de verordening voor. De dadendrang van de meerderheid van de raad ten spijt, die camera's hangen er dus niet morgen al. Gelukkig komt de burgemeester op korte termijn met een tienpuntenplan om de overlast te lijf te gaan. Dat plan zal veel ingrediënten van de door de SP voorgestelde maatregelen bevatten”.