h

Ziek systeem zorgt voor zieke ziekenhuizen

4 juni 2013

Ziek systeem zorgt voor zieke ziekenhuizen

Afgelopen week werden de jaarcijfers voor zowel het Martiniziekenhuis als het UMCG bekend. Zij hebben dit jaar een goede“productie gedraaid”. Het Martiniziekenhuis heeft 12,7 miljoen euro winst gemaakt en het UMCG volgt met 12 miljoen euro winst. Hoe is het mogelijk dat onze Groninger ziekenhuizen zulke enorme winsten maken terwijl er juist nu fors bezuinigd wordt op de zorg?

Vanuit verschillende andere politieke partijen is steeds te horen dat de zorg onbetaalbaar wordt. Dat lijkt mij nogal logisch wanneer er zulke winsten worden gemaakt. Daarnaast wordt de zorg aangemoedigd om zoveel mogelijk “productie te draaien”, dit leidt namelijk tot enorme kostenstijgingen.

Maar waar en voor wie is die winst eigenlijk goed? Zien patiënten het terug in betere en/of goedkopere zorg? Of is het doel van winst maken alleen in het belang van de ziekenhuisbestuurders die voor deze winsten een flinke bonus krijgen uitgekeerd? Het zijn retorische vragen, maar ze maken één ding heel duidelijk. Dit kabinet maakt met de vergaande vermarkting van de zorg, onze zorgsector tot een speelplaats voor snelle jongens die grof willen verdienen aan de ellende van anderen. Terwijl dit geld bedoeld is voor zorg en deze winsten daarom weer aan zorg besteed zouden moeten worden. Ik hoop dat de ziekenhuisbestuurders van het UMCG en het Martiniziekenhuis dit ook ook vinden. Ik vraag me af of ik de jaarcijfers volgend jaar wel wil zien...

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier