h

Dit zijn onze schoonmakers!

25 oktober 2013

Dit zijn onze schoonmakers!

Nog geen jaar geleden tekende de gemeente Groningen de zogenaamde Code Verantwoord Marktgedrag. Hierin sprak de gemeente uit om als inkoper van schoonmaak rekening te houden met goede arbeidsvoorwaarden, dus kwaliteit boven prijs.

 

Deze Code Verantwoord Marktgedrag werd door de gemeente getekend op initiatief van de SP en de PvdA in de gemeenteraad, in de hoop dat het ondertekenen van het de code ervoor zou zorgen dat aan al deze voorwaarden zou worden voldaan. Dit was naar aanleiding van de landelijke staking van schoonmakers die 15 weken duurde en waarbij zij respect, beter salaris, minder werkdruk en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden eisten. We zouden in Gronigen toch fatsoenlijk om moeten gaan met onze schoonmakers?

Maar van de week bleek dat er bij de aanbesteding problemen zijn opgetreden. Flinke bezuingingen en nieuwe schoonmaakbedrijven (GOM, Hectas en Visschedijk) zorgen ervoor dat de gemeentelijke schoonmakers, soms wel in de helft van de tijd, het dubbele werk moeten doen, terwijl dit juist niet de bedoeling was van de Code Verantwoord Marktgedrag.

Je zou er als schoonmaker moedeloos van worden. Weer gedoe, onzekerheid en ellende doordat er opnieuw aanbesteed is. Maar het tegendeel is waar. De strijdbaarheid onder de schoonmakers is enorm. Zij hebben al eerder gestreden en gewonnen. Zij laten zich niet meer tegen elkaar uitspelen. Zij willen geen speelbal zijn van aanbestedende partijen en schoonmaakbedrijven.

Actievoerende Schoonmakers bij StadhuisActievoerende Schoonmakers bij Stadhuis

De strijdbaarheid van de schoonmakers maakt mij ook strijdbaar. Het sterkt mij in mijn gevoel om te strijden tegen onrechtvaardigheid, onrechtvaardigheid die hier wordt veroorzaakt door extreme vermarkting in de schoonmaaksector. Dit veroorzaakt steeds meer winstbejag, steeds meer 'efficiency', steeds meer uitbesteding, steeds hogere werkdruk, steeds slechtere arbeidsvoorwaarden en steeds minder arbeidsvreugde.

Werkt de Code Verantwoord Marktgedrag niet, dan moeten we een andere en betere oplossing zoeken en vinden. Wat mij betreft stoppen we het hele aanbestedingscircus. Dit kost ook veel te veel tijd, geld en energie. Dan nemen we de schoonmakers als gemeente zelf in dienst en lossen daarmee een hoop gedoe, onzekerheid en ellende voor ons en de schoonmakers op. Dan kunnen we vol trots spreken over onze schoonmakers.

Reacties

We zien dat de schoonmakers nog altijd worden weggestopt als waren het tweederangs burgers. De kantoren moeten schoon maar niemand mag zien wie het werk uitvoert. Iedereen zou mee kunnen helpen de schoonmaker als vakkracht te respecteren door van de werkgever te eisen dat zichtbaar moet zijn wie er zorgt voor een schone werkomgeving. Dag schoonmaak ipv verknipte en geknipte contracten van te vroeg in de ochtend tot te laat in de avond. Een schoonmaker mag toch ook gewoon samen met zijn gezin aan tafel zitten, een leefbaar inkomen verdienen en een werkgever hebben en niet zoals nu vaak meer dan twee.

de schoonmaker is nog steeds de moderne loonslaaf
het gaat niet alleen over kleur in de slavernij

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier