Grootkapitaal krijgt de overhand bij PvdA
Grootkapitaal krijgt de overhand bij PvdA
Gisteren maakte de PvdA bekent dat “het uitbreiden van het aantal koopzondagen een mogelijkheid is als hier vraag naar is”. Dit standpunt betekent een enorme draai van de PvdA minder dan één week voor de verkiezingen.
Of er vraag naar is, is afhankelijk naar wie je de oren laten hangen. Daarvoor ga je op onderzoek uit, maak je een analyse en een belangenafweging.
De SP vindt het aantal van 12 koopzondagen in Groningen voldoende. De SP Groningen heeft onderzoek gedaan onder binnenstadondernemers. Hieruit bleek dat ruim driekwart van de ondervraagden 12 of minder koopzondagen wilden. Ondernemers geven aan dat zij door de koopzondagen 7 dagen per week moeten werken, omdat anders hun omzet verdwijnt in de kassa van de grote winkelketens. Bovendien zorgen de koopzondagen niet voor meer omzet, maar voor omzetspreiding.
Daarnaast heeft de SP Groningen, in samenwerking met FNV Bondgenoten, ook onderzoek gedaan naar de mening van werken op zondag onder werknemers. Driekwart van de medewerkers geeft in dat onderzoek aan liever niet op zondag te willen werken. Zij hechten waarden aan een collectieve rustdag waarop hun familie en vrienden ook vrij zijn.
Bovendien vinden de werknemers dat zij nu al flexibel genoeg inzetbaar zijn. Uit een recent onderzoek van het Dagblad van het Noorden, in samenwerking met de HanzeHogeschool, blijkt bovendien dat 60 procent van de mensen in Groningen tegen vrije winkeltijden is. De hoofdreden hiervoor is dat zij compassie hebben met de kleine winkeliers. Ze gunnen hen de nodige rust, maar vrezen ook dat kleine zelfstandigen het door volledig vrije winkeltijden moeten afleggen tegen filiaalketens.
De SP kiest voor de belangen van het MKB. Zij zorgen voor diversiteit, leefbaarheid en het grootste deel van de werkgelegenheid in de stad. Daarnaast kiest de SP voor de meerderheid van werknemers die aangeeft dat het al ver genoeg is gegaan met de flexibilisering. De compassie die mensen hebben met kleine winkeliers laat duidelijk zien dat een mens meer is dan consument.
De PvdA heeft afgelopen jaar steeds aangegeven dat het aantal koopzondagen in Groningen nu in balans is. Naar wie laat de PvdA dan nu ineens haar oren hangen? In de discussie over het uitbreiden van het aantal koopzondagen waren het telkens de grote winkelketens die voor uitbreiding pleitten.
Het antwoord op de vraag of er behoefte is naar een uitbreiding van het aantal koopzondagen is volstrekt afhankelijk van degene aan wie je de vraag stelt. De draai van de PvdA vlak voor de verkiezingen toont aan dat de PvdA zich op een ideologisch dwaalspoor begeeft. Blijkbaar krijgen de belangen van het grootkapitaal binnen de PvdA de overhand.
- Zie ook:
- Jimmy Dijk
Reacties
Ik vraag me waarom de SP zo strijd voor deze kansloze zondagsrust. Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voor de koopzondag. Elk onafhankelijk onderzoek toont dat telkens weer aan.
Op dit ogenblik opent de AH elke zondag meer dan 600 van de 900 filialen. De IKEA, de Bijenkorf hetzelfde beeld. Waar mogelijk elke zondag open.
Aan de andere kant , de kleine winkeliers die zogenaamd tegen zouden zijn. In 401 van de 403 gemeenten in Nederland mogen de kleine ondernemers in de afhaalfoodbranche elke zondag open, ook in Groningen. Diezelfde kleine ondernemer die volgens de SP tegen is, blijkt ook in Groningen gewoon elke zondag open te zijn.
Dat over de statistieken, echter wat nog opvallender is. In een klein aantal gemeenten is de SP aan de macht... Wat doet de SP daarmee?
Inderdaad, de wekelijkse koopzondag invoeren, net weer in Hengelo.
En nog dramatischer , in Hengelo mogen van de SP wel de grootwinkelbedrijven open maar niet de kleine ondernemers.
Wat te denken van de SP, in de oppositie tegen de koopzondag zijn, maar zodra het bestuurspluche lokt diezelfde wekelijkse koopzondag gewoon invoeren.
Ik hoor graag van de SP het hoe en waarom van deze tegenstrijdigheid
Reactie toevoegen