h

Echte vooruitgang

3 januari 2019

Echte vooruitgang

Foto: SP

Burgemeester Den Oudsten sprak tijdens zijn nieuwjaarstoespraak over “een ongekende economische groei die de gemeente Groningen als economisch centrum van het Noorden doormaakt”. Waar de economische ontwikkeling in Groningen normaal langer op zich laat wachten dan in de rest van het land, loopt Groningen nu in de pas en is het aantal banen inderdaad toegenomen.

Sinds 2010 mag ik namens de SP gemeenteraadslid zijn in Groningen. Toen, twee jaar na het uitbreken van de economische crisis, was er geen cent te verdelen en moest er bezuinigd worden. Ook toen kende de gemeente Groningen veel mensen die in armoede leefden en opgroeiden. In alle jaren daarna heb ik van burgemeesters, wethouders en andere politici keer op keer bezorgde verhalen over de arme kant van Groningen te horen gekregen. 

De economische crisis van 2008 is geweest. Maar ondanks alle bezorgde verhalen van burgemeesters, wethouders en andere politici, zijn Groningers die de crisis het hardst gevoeld hebben er keer op keer op achteruit gegaan. Banen gingen verloren, de huren en zorgkosten gingen omhoog en de inkomensondersteuning bleef achter. Tien jaar lang hebben zij klap na klap te verduren gekregen. Ook de afgelopen vier jaar met een coalitie van D66, PvdA, GroenLinks en VVD. En dat terwijl de financiële situatie van de gemeente een stuk beter was dan de jaren ervoor. 

Relatief kleine investeringen kunnen grote gevolgen hebben en tot vooruitgang leiden voor mensen en gezinnen die geen cent te makken hebben. Voortgang zoals wel een verjaardag vieren, een keer uit eten of op vakantie gaan met het gezin. Het zijn belangrijke dingen die teveel Groningers de afgelopen jaren hebben moeten missen. Dat moet nu anders. 

We kunnen samen succesvol inkomen en loon om van te leven afdwingen. Met en voor de vele Groningers die er de afgelopen jaren bekaaid vanaf kwamen. Zodat de bezorgde verhalen van burgemeesters, wethouders en andere politici in 2019 omgezet worden in echte vooruitgang van Groningers.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier