h

Het volk heeft gewonnen!

27 januari 2015

Het volk heeft gewonnen!

De arbeiders- en middenklasse van Griekenland viert feest. SYRIZA (Coalitie van Radicaal-Links) onze Griekse zusterpartij heeft bij de verkiezingen een monsterzege behaald. Griekenland, de bakermat van democratie, mag haar oude traditie voortzetten.

Onze zuidelijke continentgenoten worden al vijf jaar in de houtgreep gehouden van een door het IMF en de EU opgelegd bezuinigingsbeleid. SYRIZA belooft de onderhandelingen over de bezuinigingen te heropenen om zo het leven voor normale Grieken te verbeteren.

Door de bezuinigingen leeft een derde van de Grieken in armoede, is een kwart van de bevolking werkloos en is het minimumloon verlaagd naar €390,- per maand. Onze eigen Mark Rutte vindt dat Griekenland door moet gaan met het huidige beleid. In Nederland wordt de afkeer tegen het afbraakbeleid steeds groter, maar onze premier weigert te luisteren. Hij bezuinigt vrolijk door met zijn kompanen van de PvdA.

SYRIZA laat zien dat het anders kan. Investeren in de economie, stoppen met bezuinigen en het minimumloon verhogen. Het zijn enkele voorstellen die Griekenland vooruit moeten brengen. SYRIZA wil haar voorstellen bekostigen door bijvoorbeeld belastingontduiking aan te pakken, de wapenwedloop met Turkije te beëindigen en energie te winnen uit de ruimschoots aanwezige zon.

Zelf roep ik op tot solidariteit met onze zuidelijke kameraden. De Griekse arbeidersklasse heeft lang genoeg gebloed voor het roekeloze landsbestuur van de oude elite, en wangedrag van het grootkapitaal. SYRIZA kan een nieuwe linkse wind door Europa laten waaien. SYRIZA biedt verandering. SYRIZA is hoop in een hopeloze tijd. Hun strijd, onze strijd. Internationale Solidariteit!

U bent hier