h

Onbegrijpelijke draai CDA bij sloop Randwoningen Oosterparkwijk

16 februari 2006

Onbegrijpelijke draai CDA bij sloop Randwoningen Oosterparkwijk

‘We zijn tegen sloop, maar ook tegen een verzoek aan woningstichting Nijestee om de randwoningen in de Oosterparkwijk niet te slopen’. Met die vreemde draai voorkwamen CDA en Student en Stad een verzoek van een raadsmeerderheid om de karakteristieke huizen te renoveren in plaats van de slopen.

De randwoningen waren in 1919 de eerste woningen in de Oosterparwijk, bedoeld om de arbeiders uit de krotten van de binnenstad beter te huisvesten. Samen met de boerderijtjes waar omheen ze een rand vormen, en die erkend zijn als monument, vormen ze een schitterend geheel en vertegenwoordigen ze een grote cultuurhistorische waarde.
Nijestee wilde eerst de Randwoningen slopen, maar stemde later toe in een proef om te zien of renovatie ook mogelijk is. Die proef slaagde: zes woningen zijn fraai gerenoveerd. Toch wil Nijestee nu weer wél gaan slopen. De inzichten zijn veranderd, zegt ze, en renovatie is duurder dan verwacht.
Het besluit over wel of niet sloop, is geen zaak van de gemeente, maar van Nijestee. Op verzoek van de bewoners heeft de raad er wél over gesproken. In de raadscommissie Ruimte en Verkeer van vorige week waren alleen PvdA en ChristenUnie vóór sloop. De VVD wist het nog niet en de rest was tegen.
Op initiatief van de SP en D66 is de kwestie gisteravond in de voltallige raad besproken. Wij stelden de raad voor om een brief naar Nijestee te sturen met het verzoek af te zien van sloop. Daarvoor kregen we echter geen meerderheid: CDA en Student en Stad maakten de onbegrijpelijke draai door te zeggen dat wél ze tegen sloop zijn, maar de brief aan Nijestee niet willen ondertekenen. Daardoor is er nu een chaotische situatie ontstaan: de meerderheid van de raad is tegen sloop, maar er ligt geen verzoek aan Nijestee om de plannen te wijzigen…

De SP wijst sloop af. Omdat de huizen een grote cultuurhistorische waarde hebben. Omdat er verwachtingen gewekt zijn bij de proefrenovatie, en omdat nieuwbouw veel langer gaat duren. Daarbij wil Nijestee immers ook de Heesterpoort en een stukje Oliemuldersweg meenemen en daar huizen bouwen met een parkeergarage erbij. Dat heeft veel voeten in de aarde, en levert grote vertraging op.

U bent hier