h

SP en CDA bepleiten vertrouwen in de buurt

8 februari 2006

SP en CDA bepleiten vertrouwen in de buurt

‘Bouwen aan vertrouwen’ heet het manifest waarin de SP en het CDA voorstellen doen om burgers actief bij hun wijk te betrekken uitwerken. De twee partijen presenteren vijf concrete aanknopingspunten om het vertrouwen in de buurt te herstellen.

Beide partijen brachten eerder al een eigen notitie uit met hun ideeën om burgers actief bij hun wijk te betrekken. SP en CDA hebben nu de krachten gebundeld. “Samen vinden we dat het nieuwe college fors meer de nadruk moet leggen op verbetering van de vitaliteit in wijken en buurten en werk. We moeten echt werk gaan maken van het betrekken van bewoners bij hun wijk en het ondersteunen van eigen initiatieven van bewoners”, aldus de raadsleden Rosita van Gijlswijk en Jan Seton.

De partijen vinden dat het tijd is dat bij bestuurders de knop echt om gaat. Van Gijlswijk en Seton: “Bestuurders moeten het aandurven om netwerken te laten ontstaan van mensen die zich actief voor hun buurt inzetten en ze dan ook echt invloed laten uitoefenen op hun woonomgeving. Ze moeten beseffen dat de samenleving niet van bovenaf kan worden geregeerd”.

SP en CDA willen dat de gemeente zich meer dan voorheen gaat opstellen als een betrouwbare partner. Er moet flink geïnvesteerd worden in actieve betrokkenheid van bewoners bij het onderhoud en de veiligheid van hun eigen omgeving. Daarnaast willen ze buurtregisseurs aanstellen als direct aanspreekpunt voor bewoners en experimenteren met nieuwe vormen van bewonersbetrokkenheid.

Op de gemeentelijke werkconferentie “Aandacht loont” op 9 februari a.s. staat het rapport “Vertrouwen in de buurt” van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid (WRR) centraal. “Hartstikke goed dat er nu vanuit de gemeente ook aandacht is voor actieve betrokkenheid van bewoners. Wij hopen ons manifest door een nieuw college na de raadsverkiezingen uitgewerkt zullen worden en dat zo snel mogelijk gewerkt gaat worden aan vertrouwen in de buurt”, aldus Van Gijlswijk en Seton.

Lees het manifest "Bouwen aan vertrouwen".

U bent hier