h

SP en D66 willen heldere raadsuitspraak voor behoud randwoningen

13 februari 2006

SP en D66 willen heldere raadsuitspraak voor behoud randwoningen

De gemeenteraadsfracties van SP en D66 willen dat de gemeenteraad een heldere uitspraak doet voor behoud van de ‘randwoningen’ in de Oosterparkwijk. Een voorstel daarvoor hebben ze op de agenda van de raadsvergadering van 15 februari laten zetten.

De randwoningen waren meteen na de Eerste Wereldoorlog de eerste huizen die gebouwd werden om de beroerde woonomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Samen met de ‘boerderijtjes’ vormen ze een uniek en geweldig mooi stukje Oosterparkwijk. Enkele jaren geleden zijn zes randwoningen bij wijze van proef gerenoveerd. Die proef is geslaagd –renovatie is goed mogelijk—maar naar de mening van verhuurder Nijestee te duur. De woningstichting wil daarom nu de huizen slopen en vervangen door nieuwbouw.

In de raadscommissievergadering van vorige week waren SP en D66 de warmste pleitbezorgers voor behoud van de woningen, en kregen ze bijval van alle partijen behalve de PvdA en de ChristenUnie. Woordvoerders Peter Verschuren (SP) en Hans van der Veen (D66) willen nu dat de raad zich woensdag helder en onmiskenbaar uitspreekt vóór behoud van de randwoningen en er bij Nijestee op aandringt de huizen te renoveren. Verschuren: ‘ Renovatie en gedeeltelijke samenvoeging is goed mogelijk. Er zijn verwachtingen gewekt bij de proefrenovatie, nieuwbouw zal veel meer tijd kosten, omdat er dan parkeergarages moeten komen. Maar vooral: de cultuurhistorische waarde van de randwoningen is bijzonder groot. Daarom kiezen wij voor renovatie.’

U bent hier