h

SP: kindvriendelijkheid gemeente Groningen moet veel beter

26 februari 2006

SP: kindvriendelijkheid gemeente Groningen moet veel beter

De SP-fractie in de Groningse gemeenteraad noemt het ‘een schande’ dat de stad op de lijst van meest kindvriendelijke gemeentes op de 438e plaats van de 467 gemeenten geëindigd is. Volgens de partij moet Groningen snel aan de slag met het opstellen van een actieplan jeugdbeleid.

Het onderzoek naar de kindvriendelijkheid is uitgevoerd door Unicef, Jantje Beton, Verwey-Jonker Instituut, Stichting Kinderpostzegels en Defence for Children International, en afgelopen zaterdag gepubliceerd. Volgens de SP is het ‘begrijpelijk’ dat Groningen het qua kindvriendelijkheid aflegt tegen miljonairsdorpen als Rozendaal. Dat echter ook steden als Vlaardingen, Spijkenisse en Leiden beter scoren dan Groningen is volgens fractievoorzitter Rosita van Gijlswijk ‘kwalijk’. ‘De organisaties die de lijst opgesteld hebben, komen met een aantal aanbevelingen voor een kindvriendelijker beleid. Ik vind dat we daar heel goed naar moeten kijken, en ze waar mogelijk overnemen. Eerder hebben we met ons actieplan ‘Alles Kids’ ook al gepleit voor een samenhangend beleid waarin de positie van kinderen en jongeren centraal staan. Het onderzoek laat zien dat er nog veel te verbeteren valt’, aldus Van Gijlswijk.

De SP wil dat de gemeente binnen zes maanden een plan voor actief jeugdbeleid opstelt waarin in samenhang onderwerpen aan de orde komen als (vrijwillig) jeugdwerk, speelruimte, kinderopvang, preventie van kindermishandeling, jeugdgezondheidszorg, preventie van jeugdcriminaliteit, onderwijsbeleid en jeugdzorg. Bij het opstellen en uitvoeren van het plan moeten de jongeren zelf betrokken worden.

De brief aan het college vind je hier.

U bent hier