h

De onderhandelingen lopen…

24 maart 2006

De onderhandelingen lopen…

‘En zitten jullie al bijna in het college?’, is de vraag die we van alle kanten krijgen. ‘De onderhandelingen lopen, en over de afloop is niets zinnigs te zeggen’, luidt ons nietszeggende antwoord. Échte onderhandelingen moet je immers niet verstoren met rumoer buiten de vergaderkamer.

In de afgelopen twee weken hebben we vijf keer over het nieuwe college gesproken. De eerste drie keer alleen met de PvdA, de laatste twee gesprekken met GroenLinks én PvdA. ‘We’, dat is een delegatie bestaande uit Rosita van Gijlswijk, Peter Verschuren, Jannie Visscher en Jasper Schaaf; de top-vier van de lijst.
De eerste gesprekken waren redelijk algemeen. In de laatste twee zijn we concreter ingegaan op de thema’s bouwen en wonen, en sociale zaken. Onze indruk is dat er heel serieus onderhandeld wordt, maar dat we er nog lang niet uit zijn. De bereidheid om naar elkaar te luisteren en ook de eigen standpunten kritisch te bekijken is er zeker. Maar de verschillen zijn er ook. Afgesproken is dat we komende zondagmiddag en dinsdag weer verder vergaderen. Dan gaat het onder andere over de bereikbaarheid van de stad en de financiële vooruitzichten. Wellicht is er daarna meer te zeggen over de inschatting of we eruit gaan komen. Tot die tijd moet de buitenwacht – inclusief de tandenknarsende media die er graag bovenop zitten—het doen met de nietszeggende dagboeken in het Dagblad van het Noorden van PvdA-onderhandelaar Frank de Vries en berichten als deze, waar ook weinig soep van te koken is.

U bent hier