h

SP stemt in met nieuwbouw VMBO in Lewenborg

20 juli 2006

SP stemt in met nieuwbouw VMBO in Lewenborg

Het VMBO-onderwijs in Groningen verdient beter. Het verdient meer aandacht, een positiever imago en nieuwe schoolgebouwen. De gemeente beseft dat, en heeft besloten fors te investeren in het VMBO. De komende jaren wordt er ruim 23 miljoen uitgetrokken om het VMBO vooruit te helpen. Wij juichen dat toe. Maar we hebben wel kritiek op de gang van zaken bij de keuze voor de plaats waar de scholen komen.

De discussie over de locatie voor de scholen is erg lang alleen met de schoolbesturen gevoerd. Pas in een heel laat stadium zijn de omwonenden en de gemeenteraad erbij betrokken – op een moment waarop in feite al besloten was, dat de scholen op de sportvelden van FC Lewenborg komen. Raadslid Ria Rademaker: “Wij denken dat het beter was geweest om in een opener proces, samen met bewoners en hun organisaties, tot een keuze te komen. Dan hadden de verschillende mogelijkheden in het oosten van de stad in het openbaar tegen elkaar afgewogen kunnen worden en was er minder het gevoel geweest overvallen te worden”.

De SP-fractie stemde in met de nu gekozen locatie. “We beseffen dat er veel gevraagd wordt van de mensen die er vlakbij wonen, maar we vinden het belangrijk dat er een goede plek komt voor de scholen, en denken dat ze gebouwd kunnen worden. Wel moet er bij het maken van het stedenbouwkundig plan heel goed rekening gehouden worden met de wensen van de omwonenden. Daarbij gaat het om zaken als de hoogte van de gebouwen, de massaliteit, de inpassing in de omgeving, de verkeersafwikkeling en de parkeerdruk. De omwonenden moeten nauw bij de invulling betrokken worden, al voordat de eerste tekeningen gemaakt worden. En natuurlijk moeten er ook goede afspraken met de scholen komen om overlast voor de wijk te voorkomen”, aldus Rademaker.

U bent hier