h

Actie tegen oorlog in Afghanistan

26 oktober 2007

Actie tegen oorlog in Afghanistan

Donderdagavond werd in 15 gemeenten een wake gehouden tegen het dreigende besluit van de regering om de Nederlandse deelname aan de oorlog te verlengen in Afghanistan. Ook in Groningen stond de SP op straat. Behalve in Groningen was dat in Rotterdam, Leeuwarden, Hengelo, Amsterdam, Venray, Sittard-Geleen, Landgraaf, Almere, Nijmegen, Hoensbroek, Schiedam, Breda, Den Helder, Den Haag en Amersfoort.

De SP, GroenLinks en diverse vredesgroepen demonstreerden donderdagmiddag al op het Vuurtorenplein in Noordwijk, vlak bij de NAVO-conferentie in Huis ter Duin, tegen verlenging van de missie in Uruzgan. Ook werden de vele slachtoffers van de oorlog herdacht. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut sprak daar namens de SP.

Nederland wilde destijds misschien bijdragen aan de oplossing van de problemen in Afghanistan, maar is helaas onderdeel van het probleem geworden. Van opbouw is vrijwel geen sprake, de missie is versmolten met de agressieve oorlogsmissie Enduring Freedom, waardoor steeds minder Afghanen nog onderscheid maken tussen de Nederlanders en de Amerikanen. Ook hulpverleners stellen dat oorlog en hulp niet hand in hand kunnen gaan en dat de huidige politiek niet productief is. Niet de VS maar de VN zal leidend moeten worden in Afghanistan, zo werd gesteld.

U bent hier