h

Armoede dreigt voor 800 Groningers

10 februari 2008

Armoede dreigt voor 800 Groningers

Het kabinet wil de bijstand afschaffen voor jongeren tot 27 jaar. Voor Groningen betekent dat concreet dat er, als de plannen doorgaan, ruim 800 personen onder het sociaal minimum komen te zitten.

Agnes SchlebuschHet kabinet wil 181 miljoen euro per jaar besparen door de bijstand voor jongeren tot 27 jaar te vervangen door een werkleerplicht. De gemeente wordt verplicht jongeren of werk of scholing aan te bieden. De uitkering van deze jongeren wordt dan gelijk aan de basis studiebeurs. Dat betekent gemiddeld ruim honderd euro minder dan de huidige bijstandsuitkering. De Groningse SP-fractie heeft het gemeentebestuur gevraagd tegen deze maatregel te protesteren.

In haar antwoord op de vragen van de SP zegt het college dat er nu 800 jongeren, inclusief partners, afhankelijk zijn van de bijstand. Ook het gemeentebestuur zegt het onwenselijk te vinden als voor die groep de uitkering naar beneden gaat. ‘Een sociaal minimum zou ook moeten gelden voor personen onder 27 jaar die niet in staat zijn in hun eigen inkomen te voorzien. Een lagere uitkering kan bovendien leiden tot meer schulden die vervolgens opgelost moeten worden.’

De gemeente zegt verder niet te zien wat de nieuwe aanpak aan voordelen zou opleveren. Immers ook nu levert de gemeente al een enorme inspanning om jongeren aan werk, dan wel een startkwalificatie te helpen. En dat zal straks moeten met 181 miljoen minder.
De SP had de gemeente gevraagd stappen te ondernemen om deze maatregel van het kabinet van tafel te krijgen. Is Agnes Schlebusch tevreden met de antwoorden op de vragen van de SP-fractie?

‘Redelijk. De gemeente lijkt redelijk kritisch en deelt onze mening dat de uitkeringen absoluut niet omlaag kunnen. Het gemeentebestuur wil het kabinet wijzen op de problemen die de uitvoering van deze bezuiniging met zich mee gaat brengen en afhankelijk van die reactie eventuele aanvullende stappen ondernemen. Dat gaan we dus goed in de gaten houden. Want van die maatregel moeten we af, koste wat het kost.’

De vragen en antwoorden
Dossier Werk en Inkomen
Dossier van Schlebusch

U bent hier