h

Zondag: Vara's ZEMBLA over balansventilatie

28 maart 2008

Zondag: Vara's ZEMBLA over balansventilatie

In de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst zijn honderden mensen chronisch ziek geworden van hun huis met een energiezuinige balansventilatie. ZEMBLA belicht de keerzijde van de energiezuinigheid en reconstrueerde in Amersfoort wat er fout ging. Ook in Groningen zijn problemen met een balansventilatiesysteem.

Eelco EikenaarUiteindelijk blijkt dat alle partijen wel iets verkeerd hebben gedaan. Zowel de ontwerpers als de installateurs en de bouwers maakten fouten. Maar ook de gemeente Amersfoort faalde volgens ZEMBLA, omdat die niet heeft toegezien op de vergunningen en het naleven van wettelijke ventilatie-eisen in de bouw. Ook in Groningen is tot nu toe nog niet krachtig opgetreden door de gemeente zei SP-raadslid Eelco Eikenaar in een debat afgelopen woensdag in de gemeenteraad.

Eikenaar stelde eerder schriftelijke vragen over problemen met balansventilatie in een woningcomplex van Woningcorporatie IN aan de Akkerstraat –Parallelweg. Schriftelijk liet het raadslid IN weten dat hij van mening is dat het systeem binnen een half jaar aan het Bouwbesluit moet voldoen. Anders moet verhuurder IN de het balansventilatiesysteem vervangen.

Bekijk de uitzending
Website ZEMBLA
'Stoppen met ziekmakend ventilatiesysteem' (Trouw)
SP: Ventilatiesysteem Akkerstraat moet binnen half jaar voldoen
SP: Balansventilatie Akkerstraat functioneert slecht
Dossier van Eikenaar
Bezoek Eelco's weblog

U bent hier