h

Debat over balansventilatie op verzoek van SP

1 april 2008

Debat over balansventilatie op verzoek van SP

Volgende week woensdag 9 april zal de commissie Ruimte en Wonen op verzoek van de SP debatteren over balansventilatie. Aanleiding zijn de problemen met balansventilatie in een complex van woningcorporatie IN aan de Akkerstraat-Parallelweg. Daar klagen bewoners over hoofdpijn, astma en vermoeidheid als gevolg van een slecht functionerend balansventilatiesysteem. Bovendien voldoet het systeem niet aan de wettelijke eisen.

In veel nieuwbouwwoningen wordt een balansventilatiesysteem gebruikt. Een dergelijk systeem blaast in de woonkamer en slaapkamers de buitenlucht die eerst wordt opgewarmd door de afgezogen binnenlucht. Uit onderzoek van de GGD Groningen in 2002 bleek dat gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) vaak te zwak is en te veel lawaai maakt.

In de Amersfoortse wijk Vathorst, waar op grote schaal balansventilatie wordt toegepast, klagen mensen over hoofdpijn, astma en vermoeidheid als gevolg van een dergelijk systeem. Daar bleek in september 2007 uit onderzoek van GGD Eemland en het ministerie van VROM dat “het binnenmilieu een relatie vertoont met gezondheidsklachten. Eelco EikenaarEen sterkere relatie blijkt te bestaan tussen de gezondheidsklachten en gebalanceerde ventilatie.” Zembla bestede er afgelopen zondag aandacht aan. Een deel van de woningen met problemen met balansventilatie in Vathorst hebben openslaande ramen en een deel niet. Zembla berichtte over woningen zonder openslaande ramen. SP-raadslid Eelco Eikenaar: “Dat hebben de woningen aan de Akkerstraat wel maar zij hebben geen ventilatieroosters of klapraampjes. ’s Nachts ventileren of als je niet thuis bent is daardoor niet mogelijk als. Ook zijn er mensen die moeten ventileren met hun balkondeur, dat is wel heel erg koud en je stookt voor de buitenlucht. Laat het systeem nou net bedoelt zijn om energie te besparen. Bijkomend probleem is dat wanneer de buren gaan koken die lucht je huis in wordt geblazen. Ook wil ik van de wethouder weten of er in Groningen woningen gebouwd zijn waar de openslaande ramen net als in delen van Vathorst helemaal zijn wegbezuinigd.”

Er is in Amersfoort sprake van tekortkomingen in het ontwerp, de materiaalkeuze, de uitvoering en de inregeling. Het Groningse college geeft op 12 februari 2008 in antwoorden op vragen van de SP aan dat het systeem in de Akkerstraat niet aan het bouwbesluit voldoet. Uit de antwoorden blijkt dat het college al een tijd in overleg is met woningcorporatie IN om tot verbetering te komen. “Indien ook de nieuwe aanpassingen aan de huidige installatie er niet toe leiden dat aan het Bouwbesluit wordt voldaan, overweegt IN om een nieuwe installatie te installeren” stelt het college. Een harde termijn waarop de woning wel aan het bouwbesluit moet voldoen wordt niet aan IN gesteld. Eikenaar: “Wat de SP betreft is dit te vrijblijvend, het bouwbesluit is geen richtlijn maar een wettelijke eis. Al in 1989 klagen de bewoners voor het eerst bij de woningcorporatie over het slecht functionerende systeem. Het is na jaren van klachten van bewoners nu tijd om ervoor te zorgen dat de woningen aan de vereisten voldoen.”

SP: Balansventilatie Akkerstraat functioneert slecht
SP: Ventilatiesysteem Akkerstraat moet binnen half jaar voldoen
Dossier Wonen
Dossier van Eikenaar
Bezoek Eelco's weblog

U bent hier