h

Nog veel vragen open over brand Euroborg

16 april 2008

Nog veel vragen open over brand Euroborg

SP-raadslid Ria Rademaker had vanmiddag in de raadscommissie veel vragen over de brand in de Euroborg afgelopen zondag. Op veel daarvan was niet direct een antwoord, die antwoorden moeten uit het onderzoek van de commissie-Vliegenthart komen. Rademaker zei dat we van geluk mogen spreken dat het relatief goed is afgelopen.

Ria RademakerRademaker: “Mensen zijn gewond geraakt. Velen waren in paniek. We mogen van geluk spreken dat het zo is afgelopen en de gevolgen niet nog erger waren voor de betrokkenen; de supporters, de vrijwilligers bij FC Groningen en de Euroborg medewerkers.” Een ramp ontstaat volgens Rademaker vaak door een ongunstige samenloop van omstandigheden, dat was ook hier het geval: “15.000 rollen wc-papier in een stadion met 20.000 mensen. Geen waterdruk in de brandslangen en nooduitgangen die niet open gingen.” In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college dat de bedrijfshulpverlening conform het bestaande protocol werd gestart. “Waarom waren er dan geen brandblussers voorhanden? Waarom stond voor de aanvang van de wedstrijd emmertjes water al klaar bij de suppoosten op het veld? En kon de brandweer wel snel bij de brand in het stadion komen?” vroeg Rademaker zich af.

In een café moeten de slingers geïmpregneerd zijn, want anders geen feest. Op de vraag wat de brandweer vond van de rollen wc-papier antwoordde de burgemeester dat de brandweer hier niet van op de hoogte was. Rademaker vroeg zich ook af wie de regie had tijdens deze hele toestand. Veel vragen die de SP had kunnen pas worden beantwoord na een onderzoek. Rademaker: “Het kan niet anders dan dat hier lessen uit getrokken moeten worden; geen wc-rollen meer in het stadion is een duidelijke eerste stap. Iemand die kwaad wil, vindt altijd wel een manier; dat kun je onmogelijk dichttimmeren met regeltjes. Maar het is aan FC Groningen en de gemeente om goed te anticiperen op calamiteiten en te voorkomen dat de veiligheid van velen op het spel komt te staan.”

Dossier Rademaker

U bent hier