h

“Discussie kamerverhuur nu afronden”

14 mei 2008

“Discussie kamerverhuur nu afronden”

Het voorstel van het college om vijftien procent kamerverhuurpanden in een straat toe te staan krijgt de goedkeuring van de SP. SP-raadslid Eelco Eikenaar pleitte er vanavond in de commissie Ruimte en Wonen voor de discussie over de kamerverhuurpanden nu eindelijk eens af te ronden. Volgens Eikenaar hebben omwonenden en bewoners van de kamers er niets aan als de discussie zich voortsleept.

Eikenaar: “Tijdenlang wordt er al gediscussieerd over normen voor het aantal kamerverhuurpanden in een straat.Eelco Eikenaar Geen norm, wel een norm, 25%, percentage per straat apart bepaald, per blok, vele voorstellen hebben we gezien. Ook vanavond kwam alles weer langs. Dit is een discussie die de bewoners tot nu toe niet veel verder heeft geholpen. Volgens mij moet daar nu maar eens een eind aan komen.” Vijftien procent kamerverhuurpanden per straat zorgt volgens de SP voor een goede balans. “Dat is in het belang van omwonenden en van de bewoners van kamers. Wanneer we nu geen norm vaststellen dan dreigt het draagvlak voor kamerbewoning in de wijken te verdwijnen en dat is niet wat we willen.”

Het extra aantal kamers dat de komende jaren nodig is moet worden gerealiseerd door corporaties. “Daar ben ik groot voorstander van. Echter, in de afgelopen periode is het aantal door corporaties gerealiseerde kamers niet echt groot geweest. De wethouder moet dus stevig inzetten, het moet niet bij mooie woorden blijven.” Datzelfde geld wat Eikenaar betreft voor de ombouw van leegstaande kantoorpanden tot studentenkamers. “Ook daar is de afgelopen jaren onvoldoende van terecht gekomen. Aan de Steenhouwerskade maakten studenten daar zelf een begin mee. Daar is nu echter een einde aan gekomen omdat de nota bene de IB-Groep hen er uit wil hebben.”

Tegenvallend vind Eikenaar de houding van de wethouder ten opzichte van het plan van de Huurteams. In dit plan van de Groninger Studenten Bond komen er teams die er op toezien dat huizen goed zijn onderhouden en dat de studenten niet te veel huur betalen. “De wethouder vindt dat de gemeente hier geen rol hoeft te spelen. In een stad als Amsterdam bemoeit de gemeente zich hier wel mee. Waarom dat in een stad als Groningen niet zou kunnen zie ik niet in. Bovendien: de gemeente bemoeit zich er ook, terecht, mee dat huizen goed geïsoleerd zijn zodat ze niet teveel geluid doorlaten.”

 

Dossier wonen
Dossier van Eikenaar

 

U bent hier