h

De flatscreen hype

21 oktober 2008

De flatscreen hype

Er lijkt een ware hype te zijn ontstaan rond het besluit van SP-wethouder Peter Verschuren om het bedrag voor vervanging van TV’s omhoog te brengen. Voor het bedrag dat mensen dan krijgen, hanteert de gemeente Groningen --net zoals heel veel gemeentes-- de normen van het Nibud, het instituut dat gaat over budgetvoorlichting. Het Nibud heeft in september het bedrag dat staat voor een TV verhoogd naar 450 euro.

Groningen is een linkse en sociale stad. Een gemeente die veel aandacht besteed aan armoedebestrijding. Het kan gebeuren dat de wasmachine, de koelkast, het kooktoestel of de televisie kapot gaat. Mensen die jaren van een minimuminkomen leven lukt het niet te sparen. Voor hen is dan ook lastig een apparaat te vervangen. Leef je in Groningen vijf jaar of langer van maximaal 115% procent van het minimum dan kan je per apparaat één keer in de acht jaar in aanmerking komen voor vervanging.


SP-wethouder Jannie Visscher op RTV Noord

De ophef die is ontstaan is opmerkelijk omdat er al een tijd geleden een brief naar de gemeenteraad is gegaan waarin deze regeling werd aangekondigd. Toen was er niemand die protesteerde. Ook de VVD niet, de partij die nu moord en brand schreeuwt. Zitten slapen dus, of ze willen meeliften op de hype. Hoe dan ook, volgens de SP is het belangrijk dat mensen die leven op het minimum bij vervanging van een apparaat een kwalitatief goed apparaat kunnen aanschaffen dat jaren meegaat.

De gemeente hanteert – net als veel gemeentes – de nibudnorm. Verschuren: “Het Nibud heeft in september zijn normbedrag voor de tv omhooggebracht naar 450 euro. Wij hebben die verhoging overgenomen, omdat we bij al onze duurzame gebruiksgoederen de Nibudnormen hanteren. Ik ga ervan uit dat het Nibud goede gronden heeft zijn normbedrag omhoog te doen en zie geen reden om nu ineens af te gaan wijken van een beleid dat we al een tijd tot grote tevredenheid voeren.” Nibud-woordvoerster Annemarie Koop zegt daarover in het Dagblad van het Noorden: "We besloten om dat bedrag naar 450 op te trekken, omdat tv's met een ouderwetse beeldbuis nauwelijks meer te krijgen zijn. En flatscreen-tv's zijn nu eenmaal duurder".

Dossier Werk en Inkomen
Op Editie NL (RTL 4)

U bent hier