h

SP steunt stakingen leraren

30 oktober 2008

SP steunt stakingen leraren

De SP stond donderdag bij Martini Plaza om de stakende leraren te steunen. Het is volgens de SP de hoogste tijd dat leraren krijgen wat zij verdienen. Driekwart van de huidige leraren verlaat in de periode tot 2015 het onderwijs! Zonder forse investeringen is een gigantisch lerarentekort onvermijdelijk. Alle reden om het leraarberoep flink aantrekkelijker te maken met minder werkdruk en een hoger salaris. Voldoende goede leraren zijn hard nodig. Leraren hebben tijd nodig voor voorbereiding, nazorg en begeleiding van leerlingen. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van het onderwijs.

Het percentage van de welvaart dat in Nederland wordt uitgegeven aan onderwijs is lager dan in omringende landen. Dat scheelt ruim 5 miljard euro per jaar! Daar kan veel goeds mee worden gedaan. Op dit moment krijgen leerlingen in Nederland meer uren les dan in de landen om ons heen. Een Nederlandse leraar in het voortgezet onderwijs heeft vollere klassen en kent een hogere werkdruk.

Drie op de vijf leraren ervaren het werkklimaat op school als demotiverend, blijkt uit recent onderzoek. De salarissen van leraren zijn lager dan hoger opgeleiden in andere beroepen. De SP wil dat leraren, ouders en leerlingen belangrijker worden. Verder moet de overheid de lonen weer rechtstreeks uitbetalen, door middel van een landelijke CAO.

U bent hier