h

Vrijdag 24 oktober: Ronald van Raak over de geschiedenis van de SP

20 oktober 2008

Vrijdag 24 oktober: Ronald van Raak over de geschiedenis van de SP

Wat zijn de belangrijke ontwikkelingen in de partij die in 1972 werd opgericht en nu, aan het begin van de 21ste eeuw, in Kamerzetels en in ledental de derde partij van het land is, en in activisme de onbetwiste nummer één? SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak komt vrijdag 24 oktober vertellen over de geschiedenis van de SP. Alle leden zijn welkom.

De SP heet in haar eerste jaren een "maoïstische" partij. Dat wil zeggen dat naast de traditionele marxistische kritiek op het kapitalisme vooral de politieke opvattingen van de Chinese staatsman, die dan het volksrijkste land van de wereld regeert, als leidraad gelden. Naarmate er meer bekend wordt over China blijkt dat ook daar de werkelijkheid sterk afwijkt van de waan. Dan is de "Chinese liefde" snel voorbij. De jonge SP neemt afstand van buitenlandse leermeesters en wordt een sterk op Nederland gerichte partij. Overal wordt een helpende hand geboden aan buurtbewoners, huurders, consumenten, werknemers. Dat is nu nog zo. Toch is de SP niet meer die partij van toen. In 1987 komt het landelijke partijcongres voor het eerst sinds 10 jaar weer bijeen en stelt vast dat het hoog tijd is om dat "socialisme" een modernere inhoud te gaan geven en daarmee de SP een aantrekkelijk nieuw gezicht, waarin mensen zich kunnen herkennen. De "federatie van afdelingen" wordt, met horten en stoten, omgevormd tot landelijke partij.

Affiche Stem Tegen Stem SPOm de parlementaire doorbraak daadwerkelijk te bewerkstelligen zet de partijleiding in 1993 de meest gedurfde stap uit haar bestaan. In plaats van kiezer voor te houden om op de SP te stemmen voor hogere lonen en lagere huren – mooie idealen voor een verre toekomst – kiest de partij een veel rationeler en radicaler positie: de positie van de tegenpartij. "Stem tegen, stem SP" wordt de provocerende slogan. Symbool van de nieuwe aanpak wordt de tomaat. Boordevol gezonde vitaminen maar ook een geducht protestwapen tegen slecht politiek toneel.

In 2006 gaat de SP gehuld in een nieuwe huisstijl en gewapend met een nieuw programma Een beter Nederland, voor hetzelfde geld de verkiezingen in. Die resulteren in een enorme overwinning voor de SP. De partij verdrievoudigt bijna haar zeteltal in de Tweede Kamer tot 25 en is nu de derde partij van Nederland, zowel in zetels als in ledental.

Ronald van Raak

Ronald van RaakRonald van Raak werd op 30 oktober 1969 geboren in Hilvarenbeek (Noord-Brabant). Hij is sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP. Na Havo en VWO op het Tilburgse St. Odulphuslyceum studeerde hij vanaf 1989 geschiedenis en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2000 promoveerde hij bij de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam, op 'In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland' (2001). Ronald van Raak was docent verbonden aan de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Hij was secretaris van het tijdschrift 'Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland' en publiceert nu over dit onderwerp in onder meer Filosofie Magazine.

Tijd en locatie:

Vrijdag 24 oktober
20.00 uur
SP-pand, Nieuwe Boteringestraat 74
Opgeven kan via groningen@sp.nl

Grotere kaart weergeven

Agenda

U bent hier