h

Stop de Uitverkoop van de Thuiszorg

19 december 2008

Stop de Uitverkoop van de Thuiszorg

Afgelopen woensdag trok een bus vol thuiszorgmedewerkers en SP-leden vanuit Groningen richting Den Haag waar het Comité Zorg Geen Markt, de SP en de vakbonden ABVOKABO FNV en NU ‘91 een protestbijeenkomst hadden georganiseerd.

Door de marktwerking in de thuiszorg ontstaan steeds meer mensonterende situaties overal in het land. Deze marktwerking gaat zo ver dat er gemeenten zijn, waar thuiszorgpatiënten worden geveild aan díe zorgorganisatie die zegt hen het goedkoopst te kunnen verzorgen. Meer en meer medewerkers van thuiszorgorganisaties moeten vrezen voor hun baan en anders wel hun loon. De thuiszorgmedewerkers uit Groningen ontvingen dit jaar geen kerstpakket, dit geeft wel aan hoe belangrijk zij worden gevonden door de organisatie.

Reden genoeg voor een protestdemonstratie en een bustocht naar Den Haag. Een tocht met een aantal onderbrekingen om SP-ers uit Coevorden, Zwolle en Deventer op te pikken. Precies op tijd arriveerde het gezelschap bij het Binnenhof om de hele bijeenkomst te kunnen volgen.

Gedreven toespraken van ondermeer Agnes Kant en Renske Leijten werden afgewisseld met opzwepende liederen en gesprekken met thuiszorgcliënten, medewerkers en andere mensen uit het veld. Ook de komst van de bus uit Groningen bleek niet onopgemerkt te zijn. Drie thuiszorgmedewerkers uit het Noorden werden geïnterviewd en konden spreken over de problemen waar zij mee te maken hebben.

De groep uit de stad Groningen besefte eens te meer hoe blij en trots we moeten zijn met onze SP wethouder Jannie Visscher. Onder haar leiding is er in Groningen veel bereikt om de situatie in de thuiszorg voor medewerkers en patiënten zo dragelijk mogelijk te houden. Maar ook in Groningen ontkomen we niet aan de schandalige bezuinigingen en uitwassen van de marktwerking.

Het is de hoogste tijd dat menselijke waardigheid weer de kern gaat vormen van het zorgbeleid en de schandalige gevolgen van de marktwerking, voor zowel patiënten als medewerkers in de thuiszorg tot het verleden behoren.

Protestbijeenkomst WMO: ‘Ik laat me niet veilen!’
Dossier Zorg
Iets dat we moeten aanpakken? Meld het!

U bent hier