h

College in de fout met compensatie meerderjarige kinderen

9 december 2009

College in de fout met compensatie meerderjarige kinderen

Het lijkt erop dat Groningen de inkomensachteruitgang van ouders in de bijstand niet altijd volledig compenseert als het jongste kind meerderjarig wordt. Dat zou wel moeten. De SP heeft daarom vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders.


Agnes Schlebusch: "Dat klinkt wel aardig, maar maatwerk mag natuurlijk nooit leiden tot rechtsongelijkheid."

Alleenstaande ouders gaan er in inkomen op achteruit, als het jongste kind 18 wordt maar nog wel thuis woont. De bijstandsuitkering wordt dan met 20% verlaagd naar de norm van een alleenstaande en ook de kinderbijslag verdwijnt. Het inwonende kind krijgt op zijn 18e een tegemoetkoming in school- en studiekosten. Maar die tegemoetkoming is niet zo hoog dat ze daarmee kunnen bijdragen aan het gezinsinkomen. Dat vindt ook de Centrale Raad van Beroep die zich in 2007 over deze kwestie boog. In die uitspraak zegt de CRvB dat de gemeente in zo’n geval de inkomensachteruitgang volledig zou moeten compenseren.

De gemeente Groningen zegt die garantietoeslag ‘in principe’ ook wel te geven, maar bleek het in een concreet geval niet te doen. Bij navraag door de SP zei de gemeente maar één standaard te kennen en dat is ‘maatwerk’. SP-raadslid Agnes Schlebusch: "Dat klinkt wel aardig, maar maatwerk mag natuurlijk nooit leiden tot rechtsongelijkheid. De gemeente kan veel beter de inkomensachteruitgang meteen automatisch en volledig compenseren. Dat doet de gemeente Oldambt ook en zo voorkom je problemen."

De vragen
Dossier Werk en Inkomen
Dossier van Agnes Schlebusch

U bent hier