h

SP wil opheldering over vele valse brandmeldingen UMCG

16 januari 2010

SP wil opheldering over vele valse brandmeldingen UMCG

RTV Noord berichtte zaterdag over de vele valse brandalarmen in het UMCG. Uit hun eigen onderzoek blijkt het dat in 2009 84 keer loos alarm was. Dit jaar is 16 dagen oud en nu al is er 8 keer vals alarm geslagen - dat is om de dag. SP-raadslid Rosita van Gijlswijk wil opheldering van het college van Burgemeester en Wethouders.

Volgens RTV Noord bestaat er tussen het UMCG en de brandweer Groningen een afspraak dat er in het ziekenhuis 190 keer per jaar – dus 3 tot 4 keer per week – een loos alarm mag zijn, zonder dat de kosten op het UMCG worden verhaald. Normaal gesproken zijn de kosten die de brandweer bij een vals alarm maakt 1.000 euro per keer. Reden van de afspraak tussen het UMCG en de Groningse brandweer zou zijn dat de brandweer loos alarm ziet als een mooie gelegenheid om het gebouw en het terrein van het UMCG te leren kennen.


Rosita van Gijlswijk vindt het van de zotte dat de brandweer als argument zou gebruiken dat ze op deze manier het gebouw en het terrein van het UMCG goed kan leren kennen.

Van Gijlswijk heeft direct vragen aan het college gesteld. “Wij vinden de brandveiligheid van het ziekenhuis van groot belang is vanwege de patiëntveiligheid, maar ook de veiligheid van medewerkers en de vele bezoekers van het UMCG. Tegelijkertijd ben ik verbaasd over de afspraak met het UMCG dat de brandweer 190 keer per jaar kosteloos mag uitrukken bij een vals alarm vanwege de onnodige kosten die de brandweer daarvoor maakt. Die kosten worden uiteindelijk gedekt door de belasting die de inwoners van deze stad aan de gemeente betalen”.

Van Gijlswijk wil van het college weten of het klopt dat er zo’n afspraak is tussen het UMCG en de Groningse brandweer. “En ik wil weten of dergelijke afspraken ook met andere organisaties en instellingen in de stad bestaan en waarom de gemeente de kosten van het onnodige uitrukken van de brandweer niet bij het UMCG in rekening brengt.”

Het SP-raadslid vindt het van de zotte dat de brandweer als argument zou gebruiken dat ze op deze manier het gebouw en het terrein van het UMCG goed kan leren kennen. “Wellicht is het beter en goedkoper als de brandweer regelmatig oefeningen in en rond het UMCG zou houden en dat onnodige kosten worden voorkomen door bij een brandalarm direct aan de mensen bij het UMCG te vragen zo snel mogelijk te gaan kijken of er daadwerkelijk sprake is van brand”, aldus Van Gijlswijk.

RTV Noord: Ruim tachtig keer per jaar loze brandmelding UMCG
Dossier van Rosita van Gijlswijk

U bent hier