h

'Uiteindelijk gaat het om geluk'

22 februari 2010

'Uiteindelijk gaat het om geluk'

'In Almelo hebben ze laten zien dat geluk soms maar 450 euro kost. Dan denk ik, dat moeten we in Groningen ook doen.’ Agnes Schlebusch (SP) heeft de gemeente gevraagd om in navolging van de gemeente Almelo een geluksbudget in te stellen.


Agnes Schlebusch: 'als je met zo’n kleine bijdrage mensen die totaal geïsoleerd zijn weer kunt laten meedoen, moet je dat doen.’

Het geluksbudget in Almelo bestaat uit een eenmalige individuele subsidie van maximaal € 450 aan mensen die vereenzamen door bijvoorbeeld langdurige werkloosheid, of een chronisch lichamelijke of psychische ziekte. Die mensen wordt gevraagd:‘Waar zou u gelukkig van worden?’ En soms is het dan mogelijk om met een klein Persoons Gebonden Geluksbudget een droom te verwezenlijken en mensen echt gelukkig te maken.

Voorwaarde is dat het budget wordt gebruikt voor activiteiten die mensen uit hun sociale isolement halen. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor een cursus. Op die manier ontwikkelen ze zichzelf, zijn ze afgeleid van hun dagelijkse problemen, en ontmoeten ze andere mensen. De ervaring in Almelo leert dat hoewel het geluksbudget eenmalig is, de effecten vaak voortduren.

‘Je kunt de gemeente natuurlijk niet verantwoordelijk maken voor het geluk van iedereen. Maar als je met zo’n kleine bijdrage mensen die totaal geïsoleerd zijn weer kunt laten meedoen, moet je dat doen.’ Agnes Schlebusch is ervan overtuigd dat de gemeente niet alleen in grote fysieke projecten moet investeren. ‘Uiteindelijk willen we een gelukkige samenleving, en dat kan alleen als iedereen de kans krijgt mee te doen.’

De vragen
Dossier Werk en Inkomen
Dossier van Agnes Schlebusch

U bent hier