h

Bezuiniging op stedenbanden voorlopig van de baan

7 februari 2013

Bezuiniging op stedenbanden voorlopig van de baan

Woensdag besprak de raadscommissie financiƫn en veiligheid de nieuwe ambities van het college van burgemeester en wethouders met betrekking tot gemeentelijke internationale samenwerking. De SP-fractie is niet tevreden over de wijze waarop er op die internationale samenwerking bezuinigd moet worden.

"Voor de SP is gemeentelijk internationaal beleid meer dan economie, handel en het binnenhalen van Europese subsidies. Het beleid moet ook betrekking hebben op ontwikkelingssamenwerking en mondiale bewustwording." aldus SP-raadslid Rosita van Gijlswijk.

Het college stelde voor de bezuinigingsopgave eenzijdig bij projecten voor ontwikkelingssamenwerking en mondiale bewustwording te leggen. Van Gijlswijk: "Die eenzijdige bezuiniging is ook nog eens ondoordacht en slecht onderbouwd.

Neem bijvoorbeeld het VredesInformatieCentrum: zij worden door de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid al hard getroffen. Voor de gesubsidieerde banen die het VIC heeft moet de organisatie tegenwoordig betalen, een bedrag dat men al moeilijk kan ophoesten. Aan integraal denken ontbreekt het bij het college ook, want in het kader van de gesubsidieerde arbeid heeft het VIC deze banen juist toegewezen gekregen om te voorkomen dat er ernstige knelpunten in de maatschappelijke infrastructuur ontstaan."

Boos is Van Gijlswijk over het feit dat er vooraf niet met de betrokken organisaties is overlegd. "Dat past niet bij de 'verbindende en vernieuwende' stijl die dit college nastreeft. Eerder besloot de raad om de bezuiniging op de drafbaan uit te stellen omdat er vooraf geen overleg over was geweest. Ik heb de raad er op gewezen dat hetzelfde nu weer is gebeurd."

Nadat andere fracties dezelfde kritiek hadden geuit heeft het college besloten de nota en daarmee ook de bezuinigingsvoorstellen terug te trekken. "Daarmee zijn de bezuinigingen voorlopig van de baan. Ik hoop dat de nieuwe collegevoorstellen beter doordacht zijn en de bezuinigingen over het gehele internationaliseringsbeleid verdeeld zullen gaan worden." aldus Van Gijlswijk.

U bent hier