h

Effect cameratoezicht eerst onderzoeken

26 maart 2013

Effect cameratoezicht eerst onderzoeken

Een meerderheid van de gemeenteraad wil dat de burgemeester de mogelijkheid krijgt om camera's op te hangen op plekken in de stad waar drugsoverlast heerst. Hoewel dit uiteraard aangepakt moet worden twijfelt de SP aan effectiviteit van cameratoezicht als middel. Samen met GroenLinks en de Christenunie heeft SP-raadslid Rosita van Gijlswijk schriftelijke vragen gesteld.

In de gemeente Amersfoort is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van cameratoezicht op de veiligheid. Daaruit bleek dat acht van de zeventien camera's in de stad verwijdert konden worden. Volgens de SP, GroenLinks en de Christenunie moet ook eerst in Groningen een dergelijk onderzoek worden verricht voordat de bevoegdheden van de burgemeester kunnen worden uitgebreid.

In januari waarschuwde de SP ook voor het ondoordacht ophangen van camera's, toen specifiek in het A-kwartier. Wij stelden toen vast dat een totaalpakket aan maatregelen en preventie een betere oplossing is dan door middel van camera's het probleem slechts te verplaatsen. Raadslid Rosita van Gijlswijk: “Camera's creëren schijnveiligheid. Ervaren criminelen en veelplegers laten zich niet door camera's weerhouden. Zij passen hun gedrag aan, proberen buiten het zicht van de camera’s te blijven en herkenning te bemoeilijken.”

De SP pleit daarom voor een coherente en doelgerichte aanpak van de drugsoverlast in de stad. “Dit moet met een heel uitgebreid pakket aan maatregelen, bestaande uit extra toezichthouders en meer politie-inzet om hard op te kunnen treden, het op grote schaal gebruik maken van verwijderingsbevelen, verblijfsverboden en het instellen van een samenscholingsverbod, met een flexibel interventieteam van de politie die drugsdealers intensief volgt en dealers en gebruikers wegjaagt en een grootschalige veegactie. Daarmee zou de drugsoverlast, in ieder geval tijdelijk, minder kunnen worden”, aldus Van Gijlswijk.

A-kwartier niet gebaat bij cameratoezicht alleen

U bent hier