h

Stadjerspas voorlopig gered

10 oktober 2013

Stadjerspas voorlopig gered

SP-raadslid Rosita van Gijlswijk is heel blij dat de Stadjerspas voorlopig gered is. Ook andere partijen in de gemeenteraad voelen er weinig voor om de Stadjerspas af te schaffen.

Dat bleek gisteravond tijdens de vergadering van de commissie Werk en Inkomen. Met geld dat vrijkomt als de Stadjerspas wordt afgeschaft wil het college van B en W de armoede onder kinderen bestrijden.

Van Gijlswijk: “Dat klinkt heel sympathiek. Armoede onder kinderen is een schande en er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat kinderen door geldgebrek niet meer kunnen doen. Maar wat het college nu doet is het uitruilen van voorzieningen voor de ene groep minima tegen die van de andere groep minima. Dat kan niet: ook voor minima zonder kinderen zijn de kortingen die de Stadjerspas geeft van groot belang.”

De SP ontving de afgelopen dagen zo'n 50 reacties op de oproep te melden wat de Stadjerspas voor de houders ervan betekent. Melders wijzen er terecht op dat afschaffen van de pas een ramp betekent. Het leidt er toe dat sommigen meer aan huis gebonden zijn en minder sociale contacten zullen hebben, waardoor een isolement op de loer ligt.

Het college van B en W wil de Stadjerspas afschaffen omdat het aantal gebruikers de afgelopen jaren gedaald is. Ook daarop hebben melders kritiek. Zoals één van de melders heel treffend verwoordt: “Eerst flink bezuinigen op de Stadjerspas en dan zeggen dat de Stadjerspas niet meer populair is omdat het aantal gebruikers gedaald is. Het toppunt van krom redeneren”.

De SP-fractie vraagt zich af hoe goed het college heeft nagedacht over het plan om de Stadjerspas in te ruilen voor een kindpakket te komen. Met dat pakket zouden kinderen voortaan een basiszwemdiploma kunnen halen, een gratis bibliotheekabonnement kunnen krijgen en deelname aan een wekelijkse activiteit ter ontspanning of sportieve/culturele ontwikkeling. “Maar voor zwemmen is al een vangnetregeling, gekomen toen het schoolzwemmen werd wegbezuinigd. En een biebpasje is ook nu al voor iedereen tot 18 jaar gratis. En in deelname aan de wekelijkse activiteit is al voorzien met de Vensterstrip.”, aldus Van Gijlswijk.

Wethouder Istha liet blijken dat er eigenlijk te weinig financiële middelen zijn om armoede onder kinderen echt te bestrijden. Van Gijlswijk: “Dan is het de plicht van het college en de gemeenteraad om te kijken naar andere maatregelen en financiële mogelijkheden. Ik heb wel een tip: als de OZB een half procent omhoog gaat, kunnen we heel veel doen om kinderen uit de armoede te halen.”

Reacties

Wij willen de Stadjerspas houden omdat je er heel leuke dingen mee kunt doen, waar met name de minima en gepensioneerden niet aan toe komen zonder de pas.
Overigens de terugval van de belangstelling voor de pas is door de gemeente zelf veroorzaakt door een hele grote groep mensen uit te sluiten.

inderdaad het toppunt van krom/andersom rederenen, heel goed SP

de stadjers pas is een mooie doelstelling, om minima hier in Groningen te helpen.

daarnaast geven degene die eerst wel gebruik konden maken van de stadjerspas, nu e.e.a. weg aan goede doelen/ minima in andere landen ????

dat is toch je eigen minima tekort doen ???

laat de maxima maar geld aan goede doelen geven

waarom hebben de zwakkeren meer en meer in te leveren ?

of is dat het beleid, de rijkeren worden rijker, de armeren worden armer

scheefstand dus.

dus de Stadjerspas erin houden !

Ik las in een bericht dat 'maar' 5000 mensen gebruik maken van de Stadjerspas. Maar dat is toch hartstikke veel! Een flink percentage van de minima in Groningen. En om nou net dat kleine extraatje van mensen die het toch al niet breed hebben af te pakken is echt van de gekke. Boekhouden van de onderste plank.

Dankzij de stadjerspas kunnen wij en de kinderen elk jaar op een mooi dagreisje, en kunnen we naar de musea en vrij zemmen. Word dit afgepakt dan kunnen we nergens meer heen als minima. Het is schandalig wat men van plan is met mensen met weinig inkomen. Er wordt zoveel geld weggegooid aan doelloze hulp aan het buitenland, laten ze de eigen mensen maar eens helpen.

De gemeente betaalt vele miljoenen aan grote prestige projecten zoals het Forum, en breekt tegelijkertijd de weinige voorzieningen af die er nog zijn voor stadjers met een laag inkomen. Zij sluit eerst de meeste stadjers uit van de Stadjerspas, en zegt vervolgens dat weinig stadjers gebruik maken van deze pas. Zonder de Stadjerspas zijn de minima uitgesloten van culturele activiteiten.

Ik ben ook stadjerspas-houder. Ik gebruik de kaart onder meer om voordeliger te zwemmen in Kardinge. Voor de rest gebruik ik de kaart eigenlijk niet zo, zeker sinds dit jaar dat de regels aangescherpt zijn dat alleen minima de kaart kunnen krijgen, ben ik bescheidener geworden met de kaart overal te tonen; ik wil er namelijk niet mee te koop lopen dat ik onder de minima val. De stadjerspas afschaffen om vervolgens minima met kinderen wel te ondersteunen vind ik een belachelijk plan, met name omdat ik zelf nooit kinderen zou kunnen krijgen zou ik per definitie uitgeschakeld worden. Daarnaast vraag ik me af wat de gemeente feitelijk moet betalen aan de kaart, want de kortingen die de kaart geeft bij bedrijven, word door zo'n bedrijf betaald en niet door de gemeente. Zover ik weet heeft de gemeente alleen minder geld dan bij inkomsten van bijvoorbeeld Kardinge omdat ik daar dan korting krijg.

Voor mij is de Stadjerspas erg belangrijk omdat ik door gebruik te maken van de Stadjerspaskortingen af en toe kan deelnemen aan activiteiten op gebied van cultuur en natuur. Daar zou ik normaal gesproken geen geld voor hebben.
Door de pas af te schaffen worden juist de mensen met de laagste inkomens de dupe.
Ik hoop dat de gemeenteraad de juiste beslissing zal nemen.
Vriendelijke groeten.
Dicky van den Noort

Vooral de biep, zwemmen en musea/theater dingen komen bij mij in de knel zonder stadjerspas. Voor winkels etc. gebruik ik hem nauwelijks

De stadjerspas is voor mij heel belangrijk omdat ik daardoor twee keer in de week kan zwemmen. Hopelijk blijft het zwemmen betaalbaar. Het is goed nieuws dat de stadjerspas blijft.

Heel goed werk Rosita
Het is precies zoals je zegt alleen voor kinderen en waar blijven wij dan??

Zwemmen en andere culturele aktiviteiten zijn niet meer mogelijk voor mij met het nieuwe systeem van stadjespas. Ik ben alleenstaand.

Reactie toevoegen

U bent hier