h

SP: college moet onterechte boetes terugbetalen

16 september 2015

SP: college moet onterechte boetes terugbetalen

Eind vorig jaar heeft de Centrale Raad van Beroep een streep door de Fraudewet gezet omdat deze veel mensen onterecht zwaar bestraft. Naar aanleiding van deze uitspraak gaat minister Asscher de Fraudewet aanpassen zodat de boetes eerlijker worden. SP-raadslid Rosita van Gijlswijk wil van het Groningse college van burgemeester en wethouders weten of het bereid is om eerder te hoge en ten onrechte opgelegde boetes terug te betalen.

“Al vanaf de dag waarop de nieuwe Fraudewet werd ingevoerd ligt deze wet onder vuur. De nieuwe wet is keihard en maakt geen enkel onderscheid tussen mensen die opzettelijk fraude plegen en mensen die per ongeluk een foutje maken of zich er totaal niet van bewust zijn dat ze iets doen wat niet mag. Alle overtredingen werden even zwaar bestraft”, aldus Van Gijlswijk.

Volgens de Centrale Raad van Beroep mag dit niet en hoort de overheid te kijken naar de zwaarte van de overtreding. Van Gijlswijk:

“De SP is altijd kritisch geweest over de nieuwe Fraudewet en deelt de kritiek van de Centrale Raad van Beroep. Echte fraude moet worden aangepakt, maar we willen geen samenleving waarin mensen zwaar bestraft worden en soms in grote financiële problemen komen terwijl ze niet eens wisten dat ze een overtreding begingen”.

De SP wil dat de gemeente de eerder te hoge of ten onrechte opgelegde boetes terugbetaalt.

“Minister Asscher wil niet dat gemeenten dit doen, want dat zou te duur zijn. Hij gaat hiermee voorbij aan het feit dat veel mensen met een uitkering het geld niet kunnen missen en dat het de schuld van de overheid is als zij door de te hoge en ten onrechte opgelegde boetes in de problemen zijn gekomen. Gelukkig zijn er steeds meer gemeenten die wel terug betalen, gemeenten zijn er niet om winst op de bijstand te maken. En fouten dienen rechtgezet te worden, dat geldt ook voor de overheid”, aldus Van Gijlswijk.

U bent hier