h

Stop verkoop, start met bouwen sociale huurwoningen

25 juni 2016

Stop verkoop, start met bouwen sociale huurwoningen

De SP maakt zich ernstige zorgen over de grote daling van het aantal sociale huurwoningen in de stad. Dat is de conclusie uit een analyse die de partij gemaakt heeft van de sociale huursector in het rapport Huren in Groningen. Doordat er meer sociale huurwoningen worden verkocht dan er worden bijgebouwd, worden het voor huurders en woningzoekenden steeds moeilijker een betaalbare woning te vinden. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

"De wachtlijsten waren en zijn al lang, maar als de voorraad ook nog eens krimpt door verkoop zullen mensen zonder huis steeds harder moeten concurreren met mensen die ook geen huis kunnen vinden".

Volgens de SP neemt de vraag voor betaalbare huurwoningen in de stad steeds verder toe doordat het aantal inwoners van de stad blijft groeien en er in de toekomst, door blijvende oorlogen elders, meer statushouders gehuisvest moeten worden. 

Dijk:

"De wethouder voor de Volkshuisvesting moet nu echt aan de bak. De verkoop moet stoppen en de bouw van betaalbare huurwoningen moet nu snel starten".

In het rapport: "Huren in Groningen" doet de SP enkele voorstellen om de bouw op gang te brengen. De partij wil de leegstand aanpakken, leningen verstrekken of lagere grondprijzen bieden voor woningbouwcorporaties met concrete plannen.

Uit onderzoek van de SP blijkt dat er 240 sociale huurwoningen in 2015 verkocht zijn en er maar 103 zijn bijgebouwd. In 2016 gaan er nogmaals 190 in de verkoop. Terwijl de gemeente en woningbouwcorporaties maar 85 te bouwen sociale huurwoningen hebben afgesproken. 

U bent hier