h

SP reikt Rijksuniversiteit Groningen gouden WC eend uit

21 september 2016

SP reikt Rijksuniversiteit Groningen gouden WC eend uit

De Rijksuniversiteit Groningen kondigde bij de opening van het academisch jaar aan nog inniger te gaan samenwerken met bedrijven. Na professoren betaald door onder andere Shell en Gasunie en onderzoek betaald door Friesland Campina komt er nu ook een speciale decaan een dean of industry relations. Volgens de SP en haar jongerenorganisatie ROOD leidt deze innige samenwerking tot WC eend-wetenschap.

Onderzoek waarbij de conclusies sterk lijken op reclame voor de opdrachtgever. Zoals de bekende
reclameleus luidde “Wij van WC eend adviseren WC eend”. Omdat de Rijksuniversiteit Groningen vooroploopt in de commercialisering van de
wetenschap krijgt ze de gouden WC eend uitgereikt.

Kandidaat Tweede Kamerlid en docent aan de RuG Sandra Beckerman:

“De Rijksuniversiteit Groningen heeft een ranglijst fetisj. Wie weet is ze blij met deze prijs en haar eerste plaats in de lijst van meest vercommercialiseerde universiteiten. Wij zijn niet blij met de RuG. Commercialisering van de wetenschap leidt tot een gebrek aan langdurig, fundamenteel en onafhankelijk onderzoek. Terwijl juist dat onderzoek leidt tot nieuwe wetenschappelijke doorbraken.”

De SP en ROOD organiseerde vandaag een spontane prijsuitreiking. Daarbij was ook een spandoek zichtbaar met de tekst “Coca cola universiteit, de toekomst van ons hoger onderwijs?”. Onder dezelfde leus voerde SP
jongerenorganisatie ROOD in 2009 al actie. ROOD woordvoerder Floor Mertens:

“Onze leus uit 2009 is nu actueler dan ooit. Vorig jaar werd bekend dat Coca-Cola onderzoek sponsorde waarin werd geconcludeerd dat suiker niet zo slecht is als wordt beweerd. Dit soort WC eend-wetenschap is slecht voor het vertrouwen in de wetenschap. Onze universiteit mag geen Coca-Cola universiteit worden, WC-eend-wetenschap moeten we stopen.”

De ludieke prijs heeft voor de SP en ROOD een serieus doel. Zij willen een discussie ontketenen over de toekomst van de universiteit.

U bent hier