h

SP: college moet mogelijk ten onrechte afgewezen uitkeringen alsnog toekennen

3 februari 2017

SP: college moet mogelijk ten onrechte afgewezen uitkeringen alsnog toekennen

Eind vorig jaar heeft de Centrale Raad van Beroep een streep gezet door het weigeren of korten van bijstandsuitkeringen wanneer twee personen in één woning wonen en er een zorgrelatie tussen deze mensen bestaat. SP-raadslid Rosita van Gijlswijk wil van het Groningse college van burgemeester en wethouders weten in hoeveel gevallen er sprake is van ten onrechte afgewezen uitkeringen of ten onrechte gekorte uitkeringen.

“De SP heeft het altijd al oneerlijk gevonden dat mensen die soms genoodzaakt zijn om voor iemand te zorgen en daardoor bij iemand in huis wonen of gaan wonen, hiervoor gestraft worden. Eerst gold er een wettelijke uitzondering vanwege een zorgrelatie enkel tussen bijvoorbeeld broers en zussen. Nu, na de uitspraak van de rechter, geldt het bijvoorbeeld ook voor vriendinnen die vanwege zorg samen gaan wonen of een kennis die een halve week of meer bij iemand verblijft vanwege een zorgbehoefte”

aldus Van Gijlswijk.

De SP wil dat de gemeente de eerder ten onrechte afgewezen uitkeringen alsnog toekent en de ten onrechte opgelegde kortingen op uitkeringen terugdraait. Van Gijlswijk:

“Fouten dienen rechtgezet te worden, dat geldt ook voor de overheid.”

Naar aanleiding van de uitspraak, gaat het kabinet de wet aanpassen. De staatssecretaris heeft inmiddels bevestigd dat gemeenten zolang de wet niet gewijzigd isrekening moet houden met de uitspraak van de rechter. Van Gijlswijk:

“Daarom moet het college met onmiddellijke ingang alle nieuwe bijstandsaanvragen beoordelen met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in de hand”.

U bent hier